Добре е в трудоспособна възраст да спестявате от дохода си и да инвестирате

Причината - когато се пенсионирате, ще трябва да разчитате на спестените средства, след като е ясно, че не може да се разчита единствено на държавната пенсия. 

Предвид на факта, че трудно ще заделяте по-значителна част от дохода си, поради различните си нужди в различните етапи от живота си, добре е спестените средства да се мултиплицират с годините, за да достигнете инвестиционните си цели. 

Ето няколко прости правила, които могат да ви ориентират към това какви би следвало да са инвестиционните ви цели и как да ги постигнете: 

8 пъти годишната ви заплата в края на кариерата

Добра крайна цел, която да постигнете, е да сте спестили 8 пъти годишната си заплата. Ако таванът на заплащането, което можете да достигнете от своята работа, е 25 000 лева годишно, то когато се пенсионирате, е добре да имате зад гърба си 200 000 лева. 

Правилото за умножение по 25 

Друг начин да достигнете до сумата, която е добре да имате зад гърба си, когато се пенсионирате, е да умножите предполагаемите си годишни разходи по 25. Примерно, ако смятате, че ще имате нужда от 800 лева на месец, или 9 600 лева на година, то сумата, която е добре да имате, когато се пенсионирате, е 240 000 лева. 

Правилото 4%

Това правило определя колко можете да теглите на година от спестените средства, за да не изчерпате пенсионния си фонд. Според правилата, ако имате активи на стойност 500 000 лева, то не бива да теглите на година повече от 20 000 лева. 

Не е особено лесно да сметнете колко трябва да заделяте на месец, за да постигнете предварително определените си цели, когато се пенсионирате. 

Причината - има много неизвестни - от това колко и от каква възраст ще започнете да спестявате до това каква годишна доходност ще постигнете в дългосрочен план. 

Едно е сигурно - колкото по-рано започнете, толкова по-малко ще трябва да заделяте всеки месец. Например, ако започнете да влагате определена фиксирана сума пари всеки месец в допълнителен пенсионен фонд между 25 и 35 години (10 години), то на 65 ще разполагате с по-голяма спестена сума от тази, която бихте имали, ако сте внасяли същите средства, но в годините между 35 и 65 години (30 години). Това се дължи именно на фактора време. 

Най-общо специалистите препоръчват да спестявате между 10 и 20% от месечния си доход в двадесетте си години, между 20 и 30% от месечния доход, докато сте в тридесетте си години.

Виж още: За пенсионирането и борсата

Източник: Profit.bg