Всички знаем каква е София на картичка, но искаш ли да я видиш, пречупена през погледа на един готин млад човек

Имаш такава възможност тази вечер в Галерия Васка Емануилова на бул. "Янко Сакъзов", 15. 

Коли, мацки и пейзажи в първата самостоятелна изложба на Михаил Новаков с куратори топ-фотографите Борис Мисирков и Георги Богданов, съоснователи на "Агитпроп" и Българското фотографско сдружение, автори на многобройни художествени проекти, с богата творческа биография от участия в страната и чужбина. 


Снимка: Mihail Novakov photo.diary

Ето какво казват за него те: 

Мишо Новаков е като марсианец – кацнал е на Земята и по стечение на обстоятелствата се е озовал в България, сред скейтъри, диджеи, хипстъри и обикновени безделници. Уредите му за наблюдение – повечето от тях полу-любителски фотоапарати, които се чупят често, но се сменят бързо – регистрират всичко наред, без значение дали е красиво или грозно, важно или незначително, фокусирано или размазано. На пръв поглед хаосът е пълен, но полека-лека отделните кадри оформят една много любопитна – и красива – документална картина.

Разказ за една група, която тотално не се интересува от местната политика, но е много наясно с текущите трендове по света и би изглеждала горе-долу по същия начин в който и да е европейски, азиатски или американски метрополис. Глобалният лайфстайл – или поне тяхната представа за него – и локалният декор от панелки, недовършени хотели и бентлита оформят странен микс, който всъщност е пред очите ни всеки ден, но е станал толкова привичен, че вече не го забелязваме.

Това, което отличава изображенията в тази изложба от множеството фото-блогове в онлайн-ефира, е искреното любопитство към света наоколо, леката ирония към средата и към самия себе си и усетът за красотата на абсурда. Удоволствието от снимането на лента също е част от играта – търпението да изчакаш дни или седмици преди да видиш изображенията си и изненадата, с която ги откриваш наново, са процес коренно различен от мигновеното самоутвърждаване на цифровия образ.

А тук ще видиш и едно много готино видео по темата. 

Още от Мишо ще откриеш в блога му

Изложбата открива в 18 и 30 на 7.03.2012 и ще остане в Галерия Васка Емануилова до 1 април. 

За да не се изгубиш прилагаме и карта:
Вижте по-голяма карта

Снимка най-горе: Mihail Novakov photo.diary