Българско и документално кино, фестивали и филми от ЕС, Ирландия, Южна Африка плюс звезди, толерантност, олимпийски игри и "Метрополис" - и това са само 10 от многото прожекции на 16-ия СФФ

Тазгодишното, 16-о издание на София филм фест (СФФ 2012) е от 9 до 18 март, с допълнителни прожекции от 19 до 29 март в Бургас, Пловдив и Варна, а в Дома на киното - до 5 април. Програмата съдържа над 250 заглавия: 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни.

Първата от 10-те гала прожекции е още на 8 март от 18,30 ч., ден преди официалното откриване. Във вечерта на Европейския парламент ще бъде представен филмът "Снеговете на Килиманджаро", носител на наградата Lux за 2011 г.

Специален гост ще е актрисата Ариане Аскариде, а прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана съвместно с информационното бюро на Европейския парламент в България и Френския културен институт.

Самото откриване е на 9 март, петък, в зала 1 на НДК с дебютния филм на Константин Божанов "Аве", който в същия ден тръгва и по кината. Симпатичната романтична драма с Ованес Торосян ("TILT", "Източни пиеси") и Анжела Недялкова вече има доста международни участия и награди, както и "Златна роза" за режисура от фестивала на българското кино Варна 2011.

На 10 март, събота, от 19 ч. в Дома на киното започва още един специален фокус на СФФ -

панорамата на документални филми "Милениум",

инициатива на СФФ и Международния филмов фестивал "Милениум" в Брюксел. Гост ще бъде Антонио Виджиланте, директор на брюкселското представителство на ООН и Програмата за развитие на ООН. Заедно със създателите на фестивала - режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев - той ще представи корейския документален филм "Моят босоног приятел".

Галата на толерантността започва на 16 март, петък, в зала 1 на НДК от 20 ч. с най-новия филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки "Хавър", отличен с наградата на критиката в Кан 2011.

За него авторитетният критик Роджър Ебърт казва: "Да се опише филм на Аки Каурисмаки като "оптимистичен и весел" е невъзможно, но въпреки че не е комедия, "Хавър" е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите му блестящи творби". Филмът

ще бъде разпространен у нас

от организаторите на фестивала "Арт фест", в чийто каталог са и други две ленти на Аки Каурисмаки: "Мъжът без минало" и "Светлини в здрача".

Също на 16 март, но във Военния клуб от 18,30 ч., е българската галавечер - с първата прожекция на новия филм на Андрей Паунов "Момчето, което беше цар", който имаше  световна премиера на фестивала в Торонто, а после бе показан в Лондон и Амстердам, както и в Триест.

На 17 март, събота, освен награждаването на отличените от фестивала, е и т.нар. "олимпийска гала" с британския режисьор Хю Хъдсън. Той пристига, за да представи лично в зала 1 на НДК от 19 ч. "Огнените колесници", а компания ще му прави добре познатият у нас Бен Крос, който изпълнява една от главните роли.

Бен Крос пее със "Михаил Йосифов секстет" на тридневния джаз-фестивал "Бразобразие" в София лайв клуб, февруари 2012

Филмът ни пренася в 20-те години на ХХ век,

когато спортът е преди всичко благородно съревнование,

за да ни разкаже истинската история на двама британски лекоатлети, които безкомпромисно спазват повелите на религиозните си общности.

Харолд Ейбрахамс (Бен Крос) е евреин, който тича за да превъзмогне предразсъдъците си, а Ерик Лидел (Иън Чарлсън) е набожен шотландец, който тича, за да прослави Господ.

С много ентусиазъм и всеотдайност двамата постигат победа след победа до... олимпийските игри във Франция през 1924 г., когато идва ред на една голяма саможертва... Харолд и Ерик няма да успеят да се състезават едновременно, но историята ще запомни великолепния им принос към леката атлетика и морала в спорта.

Денят на св. Патрик и празникът на Ирландия

се честват също на 17 март и тогава е ирландската гала на фестивала. Началният час е 17 в зала "Люмиер", където ще бъде показан "Кеят" - част от програмата "Фокус Ирландия", организирана в партньорство с посолството на Ирландия. Филмът ще бъде представен пред публиката от своя сценарист и режисьор Джерард Хърли, както и от продуцента си Джим Старк, председател на балканското жури на СФФ.

В неделя, 18 март, е галавечерта на звездите с комедията

"А защо да не живеем заедно". Поканени за нея са Джералдин Чаплин, Пиер Ришар ("Високият рус мъж с черната обувка") и Даниел Брюл ("Сбогом, Ленин!"), заедно с режисьора Стефан Роблен и продуцента Кристоф Брюнше, а кои от тях ще са специални гости на прожекцията, ще се разбере от 18 ч. в зала 1 на НДК.

Едно от най-любопитните заглавия е оставено за десерт - на 19 март в кино "Люмиер", от 20 ч. с

кино-музикалният гала-спектакъл "Метрополис"

Гьоте институт са съдействали и у нас шедьовърът на Фриц Ланг да бъде представен с реставрираното си копие и в съпровод на пиано от Маркус Хорн, преподавател по джаз в музикалния колеж в Хановер.

Благодарение на 16-милиметрово копие, открито през 2008 г. в Буенос Айрес, ще бъде показан целия филм, който Фриц Ланг е заснел през 1927 г., сега с около 30 минути добавени кадри.

"Сектор 9" (District 9), който се нареди

сред най-доброто в научната фантастика -

не само през 2009 г., а и за цялото първо десетилетие на XXI в. - ще се прожектира в Дома на киното на 21 март от 20 ч., когато е галавечерта на Южна Африка. Режисьор е Нийл Бломкамп, роден в Йоханесбург и емигрирал в Канада, а продуцент - самият Питър Джаксън.