Проект превръща бургаския остров в туристическа дестинация с ресторант, сцена и художествено осветление

И да не сте ходили на остров Света Анастасия в Бургаския залив, може да сте гледали някой от българските филми, снимани там: миналогодишният "Островът" на Камен Калев, където играе френският топмодел Летисия Каста, или черно-бялата класика от 1958 г. "На малкия остров" на Рангел Вълчанов по сценарий на Валери Петров.

Сега по проект, финансиран от европрограмата за регионално развитие, до няколко месеца бившият остров Болшевик трябва да се се превърне в още по-привлекателна и конкурентоспособна дестинация не само за кинаджиите, но и за туристите, посещаващи Бургас.

Сред планираните атракции са нощувката в типична манастирска килия от Средновековието и ресторант, който предлага само

автентични бургаски ястия по стари рецепти

До острова ще се стига с корабче от любимото за всички бургазлии място - Моста в Морската градина. Проектът е на стойност над 5,5 млн. лева и със срок на изпълнение две години.

На пресконференция кметът Димитър Николов обяви, че вече са започнати процедурите за избор на изпълнител за строително-монтажните работи на мостика и острова.

Той изрази надежда жителите и гостите на града да простят неудобствата, които ще създаде затварянето на моста през летните месеци, но точно през този период метеорологичните условия били най-подходящи за извършването на реконструкцията и предвидените ремонти.

По проекта ще бъде закупен и малък пътнически кораб - хидробус,

за превоз на желаещите да посетят острова. Предвидени са средства и за разработване на пълна маркетингова стратегия, която да превърне не само остров Света Анастасия, но и Бургас в привлекателна туристическа дестинация с интересни маршрути в града и атракции на самия остров.

Там ще бъдат възстановени и реставрирани църквата и манастирският комплекс, ще се реконструират пристанът и откритите пространства, ще се създаде достъпна среда за хората с увреждания.

В манастирската лекарна ще могат да се опитат билков чай и различни ликьори по традиционна рецепта, а специално за ресторанта, кръстен "100 години назад", от Регионалния исторически музей (BurgasMuseums.bg) са предоставили автентични бургаски рецепти от миналото, по които ще се приготвят ястията.

Художествено осветление ще фокусира вниманието върху природните феномени

Гъбата, Дракона и Вкаменения пиратски кораб

На Острова ще се изгради и малка сцена на открито, подходяща за концерти и театрални спектакли. Целта е това романтично и красиво място да се превърне и в едно от средищата на културния живот в Бургас.

По проекта ще се реконструират също Мостът и предмостовото пространство. Срокът за това е пет месеца, а за дейностите по остров Св. Анастасия - девет месеца.

Снимки от остров Света Анастасия в Бургаския залив: Булфото / Румен Раканов