Фамилията Ешкенази - братята Максим и Хари, - са двигатели на пътуващия фестивал, към който се присъединява братовчед им Веско Пантелеев-Ешкенази

Български фолклор в аранжимент за оркестър, музика от филми и видеоигри - това са само част от акцентите на тазгодишния Фортисимо фест.

Третото му издание е под формата на национално турне "Музика под звездите". Всички концерти започват в 20,30 ч. и са безплатни.

Началото е на 30 август в Бургас - на терасата до Морското казино в Морската градина, и в Летния театър на Варна (1 септември). Програмата край морето е по-различна - там участват Варненската филхармония и гост-цигуларката Даниел Белен (САЩ), които заедно със солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева ще изпълнят за първи път 

"Евридика" за глас и цигулка от Георги Андреев

Диригентът на симфоничния Pacific Youth Orchestra в Лос Анджелис Максим Ешкенази е съорганизатор на фестивала, заедно с фондация "Америка за България", а брат му, цигуларят Хари Ешкенази, ръководи образователната инициатива "Фортисимо в клас".

В Пловдив (7 септември, Античния театър) и София (8 септември, градинката пред Народния театър "Иван Вазов") като солист на Софийския фестивален оркестър към тях се присъединява 

още един представител на фамилията - 

братовчед им Веско Пантелеев-Ешкенази, директор на Кралския Концертгебау оркестър в Холандия.

На една сцена с тях ще свирят талантливи деца, джаз музиканти ("Михаил Йосифов секстет", за пръв път с класически оркестър) и изпълнители, чието амплоа е различно от класическата музика, като 

световната шампионка по бийтбокс Адриана Николова - Печенката

В програмата тази година ще звучи музика от 11 любими филма, номинирани и наградени с "Оскар" - като "Гладиатор" и "Списъкът на Шиндлер" плюс Каубойска увертюра от Джон Уилямс и увертюрата от П.И.Чайковски "1812", която завършва с топовни изстрели в чест на руската победа срещу войските на Наполеон, превзели Москва.

В 12-минутен сегмент ще бъдат изпълнени мелодии от култови видеоигри като Halo и World of Warcraft. Миналата година 

този жанр проби на наградите "Грами" 

с победата на Кристофър Тин и неговата Baba Yetu (от играта Civilization IV) в категорията за инструментален аранжимент към вокално изпълнение.

Композицията му, изпълнена на суахили от прочутия госпъл хор на Совето, е включена в дебютния албум на Тин - Calling All Dawns, също отличен с "Грами".