Освен Коцето и двете дами, в "Музикална академия" представители от "златното поколение" на българската попсцена са още Етиен Леви и Станислав Сланев - Стенли

Петимата ще съжителстват близо три месеца и ще се състезават в пеене в 25 концерта заедно с още 10 свои по-млади колеги, сред които нашумелият Криско. Новият риалити формат по Тв7, продуциран от Иван и Андрей, започва на 24 септември.

В специално изградената Музикална академия, оборудвана с репетиционни зали и звукозаписни студиа 50 камери ще разкриват някои от техните професионални и житейски тайни.

Това, което обединява петте "стари" звезди, е дълголетният им сценичен опит, множеството награди и музикални хитове, познати на поне две поколения.

Най-опитният в риалити форматите от този тип е Етиен Леви, който беше вокален педагог в "Мюзик айдъл" и X-Factor, а тази година - и в "Като две капки вода". Участвал е в подобни тв формати не само зад кулисите - танцувал е в "Дансинг старс", играл е в "Стани богат" (в тандем със Станимир Гъмов), посрещал е гости в "Черешката на тортата".

Мотивацията му този път да застане пред камерата е тръпката да се доказва наново на музикалната сцена, и то при силна конкуренция - плюс уважението към целия екип на предаването, съставен от най-добрите в бранша.

На 56 години, днес той се занимава основно с преподавателска дейност и журира музикални конкурси, но преди 1989-а беше част от популярната вокална група, впоследствие трио, "Трик".

Виж още: Естрадни легенди в журито на "Музикална академия"

50-те са надхвърлили и двете дами в петорката. Петя Буюклиева, наричана "българската Тина Търнър", е печелила конкурса "Златният Орфей 1986", а освен с гласа си, се откроява и с екстравагантната си външност, най-вече в прическите.

Кичка Бодурова е друг ветеран на българската естрада в новия тв формат, който за пръв път влиза в риалити. Тя обаче е любимка и на гръцката публика, където е работила над 10 години с една от най-големите тамошни звезди - Дионисио. След това емигрира в САЩ, но продължава да пее "Обичам те, майко Българийо".

Петя Буюклиева (вляво) и Кичка Бодурова са ветеранките в "Музикална академия", където жури са други две звезди от тяхното поколение: Здравко от дует "Ритон" и Георги Христов

Най-младият от "старите звезди" (роден през 1962-ра), Коцето Калки също е сред ексцентричните имена на българската попмузика. Музикалната кариера на д-р Костадин Георгиев започва като фронтмен на студентската кънтри група "Медикус", а по-късно продължава с артистичен псевдоним Калки, паралелно с работата му като детски стоматолог.

Свири на китара, банджо, блок-флейта, мандолина, проявява интерес към източни религии и йога, водни спортове, парапланеризъм, мото-делта планеризъм, фотография, туризъм. Артистичния си талант проявява в театъра ("Секс, наркотици и рокендрол"), киното ("Мисия Лондон"), мюзикълите ("Исус Христос суперзвезда"). От него може да се очаква наистина всичко, той е един от най-интересните и непредвидими участници в шоуто, твърдят от Тв7. 

Станислав Сланев - Стенли, навършил неотдавна 54, също е бил вокалист на популярни рокгрупи - "Тангра" и "Спринт", но после развива солова кариера като певец и композитор. Пише музика за театрални постановки и дори песни за половинката си Людмила Сланева-Локо, по професия актриса (сериала "Революция Z"). Риалити участията му се ограничават с кулинарното "Черешката на тортата".

През 90-те, когато е пикът в популярността му, е обявен за певец на годината от националната Рокакадемия, а по същото време излиза и хитът му "Ля ля ля", включен в албума "Европодиум '92", заедно с парчета на Ани Ленъкс, "Ю ту" и Дзукеро. Клипът към песента му "Обсебен", вдъхновен от класическия ням филм на Бунюел "Андалуското куче" (1929 г.), пък има няколко награди като музикално видео на 2000-та.