Или защо е важно да не пропускаме тренировките

Преди да намразите кардиото необратимо, запомнете, че точно дългите кардио сесии, особено тези за 45 минути, могат да доведат до генетинчи промени, които намаляват възпаленията и правят метаболизма ви по-ефективен. Поне така твърди проучване публикувано в списание "Епидженетикс".

Движението е повече от просто здраве

Учените от Каролинския институт в Швеция са направили опити с 23 здрави мъже и жени, които карали колело с един крак за 45 минути на седмица за повече от три месеца. Другият крак стоял настрани и пазел контрола. По този начин учените взели от скелетната мускулатура биопсии, за да изчислят маркерите на метаболизма и промените, които настъпили в гените на каращите колело.

Така те открили, че са настъпили генетични промени в скелетната мускулатура и то не само в крака, който е тренирал. Макар да е имало разлики в двата крака, изглежда че издръжливостта на упражнението е променило гена, тоест дало е ефект върху определени гени, които са използвани. 

Само упражнение, разбира се, не може да промени гените на тялото, но може да промени начина, по който тялото ги използва и помага на тялото да започне да произвежда повече протеини. А тава е важно за всяка тренировка. Тези определени протеини помагат да се забърза метаболизма като в същото време се намаляват възпаленията. С това спада и риска от наднормено тегло, диабет от втори тип и сърдечни болести.

Виж още: Отварата на боговете

Защо точно кардиото?

За да се получат същите резултати е необходимо да тренирате мускулните групи избрани от вас за 45 минути, съветват учените провели изследването. 

Но по-добре си изберете упражнения за цялото тяло като бягане, плуване или гребане, така че да може да го правите за по-дълъг период от време. По този начин ще настъпят генетични промени в повече мускулни групи наведнъж, вместо да натоварвате само един мускул за 45 минути. Учените съветват да правите тези упражнения два или три пъти седмично, за да постигнете резултати.

Разбира се, трябва да се обърне внимание, че те са работили със здрави хора, ако имате хроничен проблем или вродено сърдечно заболяване, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете подобен вид тренировки.

За повече материали за здраве и красота четете Nie-Jenite.bg

Източник: Nie-jenite.bg