Фестивалът на френския Лазурен бряг продължава до 27 май, а сред първите звезди, които дефилираха по червения килим снощи, бяха Ева Лонгория, Джейн Фонда, Лана Дел Рей и Даяне Крюгер

Фестивалът, който тази година е в "пенсионното си" 65-о издание, се откри с новия филм на реж. Уес Андерсън Moonrise Kingdom (В царството на пълнолунието), в който поддържащи роли имат звезди като Брус Уилис, Тилда Суинтън, Бил Мъри и Едуард Нортън.

Българското участие тази година е в престижната паралелна програма Седмица на критиката е с пълнометражния документален филм на реж. Илиян Метев "Последната линейка на София".

Върху плаката на фестивала е снимка на Мерилин Монро от 30-ия й рожден ден, а поводът е навършването на половин век от кончината на холивудския секссимвол на 5 август 1962 г.

В тон с тази годишнина на церемонията по откриването бе поканена на пее вокалистката на британската група "Госип" Бет Дито, която изпълни песента на Елтън Джон Candle in the Wind, посветена в оригиналната си версия именно на Монро.

Журито се председателства от режисьора Нани Морети, а в състава са актрисите Еманюел Дево, Диане Крюгер и Хиам Абас, актьорът Юън Макгрегър, режисьорката Андреа Арнолд, режисьорите Раул Пек и Александър Пейн, а също така модният дизайнер Жан-Пол Готие.