Фотосите на Джонатан Харис от последното хималайско кралство дадоха старт на фестивала Дни на щастието

Онлайн проектът на американеца се показва за първи път в изложба и е вдъхновен от индекса "брутно национално щастие" (Gross National Happiness), който преди 40 години е въведен вместо брутния вътрешен продукт (БВП) от младия тогавашен монарх на Бутан.

Оттогава кралството измерва не само икономическото развитие на държавата, но и доколко жителите й са удовлетворени от живота си, тяхното духовно здраве и щастие.

"Помислих си, че ще е забавно да направя нещо малко наивно и в края на 2007 г. изкарах две седмици в Бутан, раздавайки балони", разказва за идеята си Baloons of Bhutan Джонатан Харис.

Той задава пет въпроса относно щастието на случайно избрани 117 души, като въз основа на отговорите им по скала от 1 до 10 надува съответния брой балони.

После пише желанието на всеки анкетиран на балон в любимия му цвят, а накрая всички 117 балона с написаните желания са нанизани на връв в Дочула - свещен планински проход на 3000 м надморска височина.

Домакин на изложбата, която продължава до 17 юни, е галерия "Credo Bonum", а едноименната фондация е организатор на фестивала

Специално за откриването на 17 май от Бутан пристигна снимка, на която вместо с балон жител на кралството позира с плаката на нашите Дни на щастието с двата им талисмана: щастливия Хепи и намръщения Хейти.

Изложбата може да се разгледа и в рамките на Европейската нощ на музеите тази събота, 19 май.

Фестивалните прояви продължават до началото на юли с лекции и семинари, а на 31 май, четвъртък, отново в галерия "Кредо Бонум", ще има безплатна прожекция на документалния филм Happy на номинирания за "Оскар" режисьор Роко Белич.