Седмицата минава под знака на песенния конкурс, в който страната ни се представя със Софи Маринова и парчето "Любов без граници" навръх 24 май

Евровизия 2012 в азербайджанската столица се откри официално още в събота, седмица преди финала на 26 май, а във вторник (22-ри) и четвъртък (24-ти) са двете полуфинални вечери.

По червения килим на 19 май в продължение на три часа по азбучен ред преминаха представителите на 42-те държави участнички, а сред първите, още по светло, бе и Софи Маринова.

За Баку преди нейното представяне лети и стилистката й, която е приготвила за сцената бяла рокля от естествена кожа, чиито златисти орнаменти били изработени от бижутер. Прическата на певицата щяла да е прабългарска - висока конска опашка.

"Ромската Лили Иванова" излиза на огромната сцена сама, без балет, музиканти или беквокалисти, като ще разчита само на светлинни ефекти, пушеци и фойерверки. Ето видео репортаж от втората й репетиция, заедно с кратко интервю зад кулисите.

След оттеглянето на Армения от съображения за сигурност заради политическия конфликт с Азербайджан, конкурентите ни за 10-те места на финала остават 17.

Софи излиза под номер 8, след Сърбия, Македония, Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна - и преди Словения, Хърватия, фаворита Швеция, Грузия, Турция, Естония, Словакия, Норвегия, Босна и Херцеговина, Литва.

Това означава, че ние имаме възможност да гласуваме за всички останали държави в нашия полуфинал - и очакваме подкрепа от тях за българската песен. Във втората вечер своя вот дават също британската, германската и френската публика.

Страните основателки на конкурса, т.нар. "голяма петорка": Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания - отиват директно на финала, както и домакините, които миналата година в Дюселдорф спечелиха с песента на Ели и Ники Running Scared.