Четете спокойно, нищо кой знае колко страшно или изненадващо няма да научите

Кой не обича "Нутела"? Познавате ли човек, който нито веднъж не е опитвал?

Едва ли. Знаете ли обаче какво има в нея?

Една немска лаборатория решила да провери и за повече яснота да покаже на слоеве съдържанието на буркана. И о, изненада: повече от половината от състава е захар, а около 1/3 - мазнина.

Нищо не е скрито между другото - на етикета ясно пише какво точно се съдържа в течния шоколад. Просто е брутално, когато го видим представено по този начин.

Следващия път като застанете в магазина пред щанда със сладките неща, не четете етикета, ако сте решили да си угодите.

В крайна сметка конфитюрите, сладката и мармаладите съдържат същите и даже по-високи количества захар. Само че сладката и конфитюрите почти не съдържат мазнини, докато в "Нутела" те достигат 32% предимно палмова мазнина.

Nyakoy da e tvardyal che e polezna

Това не беше ли втората най-гадна от всички мазнини?

Да. Освен това заради плантациите палми се изсичат гори, унищожава се фауна и флора, а това се отразява на климата. Обаче "Фереро", производителите на "Нутела", поне са от по-отговорните капиталисти. Тяхното палмово масло идва от устойчиви плантации. Да, със сигурност има какво още да се направи, но това далеч не е първата компания, която трябва да започнете да бойкотирате.

Какъв е рискът от раково заболяване?

Според европейския орган по безопасност на храните преработката на палмово масло при висока температура може да доведе до отделянето на канцерогенни вещества, но това не води непременно до рак. А и от "Фереро" твърдят, че не преработват мазнините по опасен начин.

Какво да запомним: повече от половината съдържание в лъжичка "Нутела" е захар. Но ако останете с лъжичка-две на ден, това няма да ви убие. Пък и поне вече сте наясно какво има в буркана, същото не може да се каже за промишлено произведената лютеница.

Ако изядете целия буркан наведнъж, не обвинявайте големите компании затова, че сте дебели.

"Нутела" се появява през 60-те години, а ежегодно се произвеждат и консумират близо 365 млн. кг. В края на януари 2018 във Франция избухнаха т.нар. "Нутела бунтове", след като местна верига супермаркети намали цената на буркана от 950 г със 70%, от 4,50 на 1,41 евро.

Всъщност, макар "Нутела" да е италианска марка, според някои данни Франция е "виновна" за 26%, или над 1/4 от потреблението й.

Източник: "Гардиън"