Носенето на специални работни униформи се изисква при много професии.

Освен да отличат служителя от цивилните хора, този вид облекла имат и предпазни функции, както е при медицинските туники. Те се използват от лекари и мед. сестри, лаборанти, зъболекари, козметици и изобщо от всички длъжностни лица, служещи в лечебни заведения и упражняващи професии, свързани със здравеопазването.

Какво е приложението на медицинските туники

Съвременните модели медицински туники са създадени, за да осигуряват удобство на служителите, вписвайки се и в изискванията за облекло за упражняваната професия и фирмената визия на компанията. Използват се ежедневно и са неизменна част от работните дрехи на хирурзи, педиатри, мед. сестри, стоматолози и обслужващия персонал. Различните длъжностни лица носят различни по вид медицински туники, което помага за разграничаването на специалистите в конкретното лечебно заведение.

Какви видове има

Разнообразието от модели мед. блузи и ризи прави намирането на подходящо специализирано облекло напълно възможно. Ето какви са основните варианти при този вид дрехи:

  • Дамски и мъжки. Моделите за жени са вталени в кръста, имат красив дамски дизайн и както мъжките, са много удобни. Моделите за мъже имат стандартна кройка и изчистен дизайн;
  • Базови едноцветни модели в бяло и синьо или цветни с принт. Отново се връщаме на длъжностната позиция, която до голяма степен определя тона на облеклото. Доста от педиатрите работят с екипи, които имат весел десен, а хирурзите могат да се видят по-често с долнище и горнище в зелен, тъмно син или светло син цвят;
  • Според закопчаването – с копчета и без закопчаване. И двата варианта са приемливи, стига да осигуряват необходимото удобство по време на работа. Срещат се и решения с цип;
  • С дълъг и с къс ръкав. Основният фактор в случая е сезонността. През летните месеци се носят дрехи от леки и прохладни материи, като вискоза, а през зимните – медицински облекла от по-дебел плат и с дълъг ръкав.

Специализирани облекла като тези се изработват от материи като 100% памук и полиестер в зависимост от упражняваната длъжност. В операционните блокове е задължително да се носят памучни дрехи, за да могат да бъдат стерилизирани.

Как да изберем подходящия модел

Изборът на туника се определя от аспекти като размер, предпочитания за материя, сезон, длъжностна характеристика, изисквания за закопчаване и др. Преди всичко е важно качеството, както и дизайнът на дрехата, който трябва да е съобразен с ценза на служителя и реномето на лечебното заведение или козметично студио.