Температурите през първия изцяло есенен месец ще варират между 28 и -2 градуса

Средната месечна температура през октомври се очаква да бъде около и под нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса, съобщават пред агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Според синоптиците най-високите стойности на термометъра през октомври ще достигнат 23-28 градуса, а най-ниските - под 3 градуса, като може дори да слязат под нулата, до -2 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната също ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 л/кв.м, за останалите между 40 и 60 л/кв.м, а в планините - от 80 до 100 л/кв.м.

Октомври започва по-хладно от обичайното, като над Западна и Централна България има по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността, а над Източна се задържа предимно облачно, със слаби превалявания в крайните източни райони.

Към средата на първата десетдневка в по-голямата част от страната няма да има валежи, облачността ще е разкъсана, над много райони - до предимно слънчево. Ще бъде и по-топло.

Към 7 октомври обаче облачността ще се увеличи и до края на десетдневката ще преобладава облачно време с повишена вероятност за валежи, а температурите ще се понижат и отново ще са под климатичните норми.

През втората десетдневка се запазва тенденцията за сравнително хладно време, но към края на периода температурите относително ще се повишат и ще се доближат до нормите. Облачността ще е променлива, често значителна, като в отделни дни на отделни места ще има и валежи, предимно слаби.

В началото на третата десетдневка температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода ще има повече слънце, но се повишава вероятността за сутрешни мъгли или инверсионна облачност в равнинната част от страната.

Около средата на десетдневката вероятността за валежи е относително по-голяма, но към самия край на месеца намалява, като тогава има изгледи и за сравнително високи температури.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"