Азбучна истина е, че с новите технологии често в обществото нахлуват и нови маниери и правила за поведение. Правилото несъмнено важи и за популярните напоследък смартфони, които все повече от нас използват.

Умните апаратчета променят навиците ни и разбирането кое е обществено приемливо и кое не.

Изследване сред американските потребители на смартфони между 18 и 29 години показва например, че вече е приемливо човек да вдигне телефона си и да разговаря, докато е на масата за вечеря - поведение, което е неприемливо за поколението на неговите родители.

Запитани дали биха вдигали телефона за личен разговор, докато вечерят с приятел, едва около 15% от младите американци отговарят негативно, докато мнозинството смятат подобно поведение за до някаква степен приемливо. Ако някой пък им звъни по работа, вдигането на телефона става още по-допустимо, сочи проучването.

По отношение на проверка на "Фейсбук" и "Туитър" нещата са по-различни - 45% от запитаните отговарят, че не биха влезли в профила си по време на вечеря. Всички останали обаче смятат, че биха "обновили" статуса си, докато са на масата. Ситуацията не се променя и при писането на кратки съобщения - тук дори повече хора смятат подобно поведение за приемливо.

Ако пък са на романтична среща, мнозина от младите хора в САЩ смятат, че е ОК всички тези дейности да се вършат, докато другият е отишъл до тоалетната.

Резултатите от проучването показват още, че имейлът остава един от основните канали за информация, дори за по-младите потребители. Над 44% от тях заявяват, че първото, което правят сутрин, е да си проверят пощата. На второ място по популярност e "Фейсбук" - това е първото място, на което влизат 27% от анкетираните.

Изследването отчита промени и при онлайн етикета, които най-ясно се виждат в социалните мрежи като "Фейсбук". Мнозинството смятат, че не е проблем да се пусне снимка на приятел или да се отбележи присъствието му на снимка във "Фейсбук", без да бъде поискано неговото разрешение.

Източник: econ.bg