Жестокост и гавра във видео, показващо побой над 14-годишно момиче от нейни връстнички

В първия учебен ден сред от водещите новини е едно видео. Видео, което трябва да ни притесни много и да ни накара да се замислим как възпитаваме децата си и какво се случва като цяло, когато възръстните отместят поглед. 

Едно момиче на видима възраст 14-15 години е бито и унижено от връстнички в разправия заради момче. Момичето е накарано да се съблече, а основната насилничка я блъска на земята и рита, като междувременно заплашва, че ще я пребие, ако не се съблече чисто гола. И всичко това е заснето с телефон и качено после в социалните мрежи, за да придаде на гаврата нова сила. 

Самото видео няма да покажем, тъй като не смятаме за удачно да разпространяваме унижението на едно момиче в подрастваща възраст. 

Който си мисли, че децата са винаги мили и добрички, трябва обезателно да прочете "Повелителят на мухите". Насилието сред децата не е изолиран случай - нито в България, нито по света. А ние виждаме как "Повелителят на мухите" излиза от книгата и заема своето място в съвременната реалност.

"Повелителят на мухите"  е алегоричен роман, написан от носителя на Нобеловата награда за литература Уилям Голдинг. Това е първият му роман и е публикуван през 1954 г., в който роман се разказва за група от млади момчета, които са изхвърлени на безлюден остров след самолетна катастрофа. Те тябва да оцелеят и да организират по някакъв начин самоуправлението си. Липсата на общество, което да ги надзирава обаче, изкарва от тях дивото и първичното, като накрая дори едно от момчетата умира.

С помощта на интернет и социалните мрежи то придобива още по-големи размери. Кибертормозът е най-разпространената форма на унижение сред децата в училищна възраст. 

Виж още: Родители, прегръщайте си децата, не се знае какво може да излезе от тях

"Този акт на насилие може да бъде определен като тормоз. Клипът се споделя в социалните мрежи, което говори и за налагане на т.нар. „кибертормоз". Децата явно демонстрират гняв, желание за отмъщение, желание да доминират и унижават. Чрез този поведенчески акт се цели надмощие и борба за йерархия - поведение, присъщо на животните. Когато животните се борят за власт, по-слабото показва корема си (най-незащитената си област), а тук се показва голота, което има същата цел", коментира пред Нова телевизия психологът Младен Владимиров.

Според него "в период на пълен разпад на всички обществени, човешки и социални ценности остават само най-архаичните - власт, секс и агресия, които да регулират взаимоотношенията ни".

А ние просто седим и наблюдаваме как се случва точно това - обръщане на ценности, неглижиране на възпитанието на децата, опростачване в културата, което може да се мери само с пика на турбо чалгата в средата на 90-те. Защото разлика между "К'во не чу" и "Радка-пиратка" е наистина минимална.

Виж още: Над 34 500 деца са станали жертва на тормоз през 2014 г.

И все пак тази масова култура не би имала голямо значение, ако възпитанието вкъщи и в училище е на място. Защото когато на едно дете му се обръща внимание, говори се с него (а не му се крещи), обяснява му се какво е правилно и какво не (и защо това е така), учи се на емпатия и разбиране, то пораства човек. Когато това не се прави, виждаме преките ефекти.