Кредитополучатели се оплакаха пред телевизията, че имат проблеми във финансовите си отношения със Стоян Александров - бивш финансов министър от кабинета на Любен Беров

Софийска градска прокуратура е започнала преди седмица проверка срещу бившия финансов министър от правителството на Любен Беров, Стоян Александров, за лихварство. Това съобщи пред Би Ти Ви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Законът позволява частно лице да дава заеми с лихва, но само ако това не е "по занятие" - в противен случай трябва регистрация, иначе наказанието е лишаване от свобода от три до пет години и конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

Това стана ден след като телевизията излъчи специален репортаж, в който потърпевши кредитополучатели се оплакаха пред телевизията, че имат проблеми във финансовите си отношения с Александров. 

Един от тях разказа, че се е подписал под договор за 306 800 долара, а е получил $260 хил. Всичко било доказуемо, защото парите били преведени по банков път.

Позицията на Стоян Александров обаче е различна - в описаните случаи ставало въпрос за хора, които са взели пари и не искат да ги връщат.

"Давал съм заеми като частно лице, защото имам доходи, които са си мои. И нямам никаква забрана да се разпореждам с моите пари, както намеря за необходимо. Всички заеми, които съм давал, съм ги декларирал в годишната си данъчна декларации. Кой дава заем без лихва? Има прокурорски проверки, някои от тях приключиха”, коментира бившият министър пред телевизията.

От Националната агенция за приходите заявяват пред телевизията, че декларирането на договори за заеми не узаконява забранени от закона дейности.

Източник: Би Ти Ви