Сюзан Адамс, бизнес коуч, съветва как да избегнем най-често срещаните грешки при съставяне и изпращане на CV.

1. Архивиране
Ако по някаква причина е важно да изпратите досие над 250 КВ, в никакъв случай не го архивирайте. Не се надявайте на излишни усилия от страна на работодателя, защото за него това е равносилно на губене на време. По-скоро вашият файл изобщо няма да бъде отворен, дори няма да ви уведомят, че вашият файл не е прочетен.

2. Използването на рядко срещан формат

Не изпращайте резюме в рядко използвани формати. Опитът показва, че най-удобни за работодателите са rtf- и doc-файловете. С тях, шансовете да бъде отворен и прочетен вашият файл, значително се увеличават.

Виж още: Не правете това на новата си работа

3. Снимката на отделен файл

Повечето кандидати за работа правят точно това – изпращат текста в един файл, а снимката си във втори. Имайте предвид, че подобна практика не е белег за отличното владеене на работата с компютър. Освен това, ще се наложи вашата работа да бъде свършена от HR-мениджъра, който ще трябва да добави снимката ви в текстовия файл, за да се получи досието, което отговаря на изискванията. А от прочетеното дотук, надяваме се, вече добре знаете, че излишната работа по повод вашата кандидатура намалява шансовете ви да излезете с едни гърди пред конкуренцията.

4. Придружаващо писмо в прикачен файл

В повечето практични съвети по темата "Как правилно да изпратим молба за работа" ще прочетете, че CV-то трябва да се изпрати заедно с придружаващо писмо. Не тълкувайте буквално този съвет, става въпрос за анонса, който описва съдържанието на файла. Това означава, че няма нужда да го изпращате като отделен, прикачен файл, а съвсем накратко да уведомите в основното поле на електронно писмо получателя каква е целта на кореспонденцията и какво съдържа прикрепения файл.

Виж още: Когато напускате работа...

5. Уникален шрифт

Често, в желанието си да се отличат, кандидатите изпращат писма, написани на рядко срещани шрифтове. Това обаче може да ви изиграе лоша шега по простата причина, че служебният компютър на мениджъра може да не разполага с този вид шрифт и той просто няма да има възможност да се запознае с вашето писмо.

Затова винаги избирайте стандартните и лесни за четене Times New Roman или Arial.

6. Безлично име на файла

Много малко са тези, които дават име на файла с творческата си биография така, че да е удобно за работодателя, отличаващо се. Поставете се на мястото на HR мениджъра – той получава десетки такива файлове дневно, повечето от които се казват Resume.rtf, Resume.doc, Moe resume.doc, Resume&foto.doc. 

А сега си представете как същият този мениджър сяда и започва съвестно да преименува файл след файл. Колкото и търпелив и отзивчив да е човек, рано или късно ще започне да ненавижда всяко писмо с безлично наименование. А правилната стъпка е толкова простичка: името на файла трябва да се състои от фамилията и първото име на кандидата плюс длъжността, за която подава молба – на латиница, разбира се.

Виж още: Бърза кариера

7. Неумело форматиране

Има и такива статистика: всяко трето изпращано до работодателя CV e записано във Word без да е приложен шаблонът за форматиране. При отваряне на файла от работодателя или мениджъра по човешки ресурси, веднага става ясно, че кандидатът всъщност не владее чак на такова ниво работата с персонален компютър, както твърди в молбата си. Минус, който би могъл изцяло да компрометира достоверността и на останалите твърдения в CV-то.

8. Работа с най-новите версии на компютърни програми

Съдейки по това колко често кандидатстващите изпращат досиетата си във формати, които не се отварят на компютъра на работодателя, може да се направи извода, че мнозинството от хората изобщо не се замислят, че непрекъснатото обновяване на компютърните програми колкото помага, толкова и вреди.

Не работодателят е длъжен да се съобразява с вас, а вие с него. Така че, освен файл, записан на най-новата версия, пратете и такъв, съхранен на по-стари, но все още масово използвани версии.

Виж още: Грешката е моя

9. Неточен размер на файла

Оптималният размер на подобен род кореспонденции е до 250 КB. Направете всичко възможно да се поберете в тeзи параметри, не претоварвайте писмото с огромни снимки или някакво допълнителни тежки елементи на оформление. 

Повечето служебни пощи имат лимит и съответно забрани за получаване на големи писма. Ако пренебрегнете това правило, има реална опасност вашето резюме изобщо да не стигне до адресата.

10. Грешки в текста

В повечето резюмета за кандидатстване за работа се срещат доста стилистични, пунктуационни, правописни грешки или, в най-добрия случай – разменени букви от недоглеждане или бързане при писане. Дреболии, на които обаче работодателят обръща сериозно внимание и ги оценява като признак на несериозно отношение.

Не пропускайте да приложите правилото – два пъти прочит преди изпращане на файла за изчистване на грешките.

Виж още: Да работим с вдъхновение