Неправилно изтълкувана информация от сайт за лъжливи новини доведе до остри реакции и неизказани заплахи на международно ниво

След Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент една тема излезе на преден план - фалшивите новини. За тях се казва, че са изиграли сериозна роля за изграждането на общественото мнение, особено сред онази част на обществото, която по една или друга причина не е особено информирана. Сега обаче фалшивите новини показва колко деструктивно оръжие могат да бъдат в действителност, като създадоха опасност (та макар и малка) от разразяването на ядрена война. 

Преди дни министърът на отбраната на Пакистан Хаваджа Асиф прочита новинарски текст от сайта AWDNews, озаглавен: "Министърът на отбраната на Израел: Ако Пакистан изпрати сухопътни войски в Сирия под някакъв претекст, ние ще унищожим тази страна с ядрена атака".

В отговор на публикацията министърът отговаря в туитър:

"Израелският министър на отбраната заплаши с ядрен отговор включване на Пакистан срещу ДАЕШ ("Ислямска държава) в Сирия. Израел забравя, че Пакистан също е ядрена държава", написа в Туитър пакистанският министър.

Виж още: Майстори на дезинформацията

Агресивният туит накарал израелското министерство на отбраната да направи уточнение, че никога не е отправяло подобна заплаха към Пакистан. От ведомството уточняват, че посочените от Хаваджа Асиф твърдения са напълно неверни.

Самата държава Израел има политика на неяснота по отношение на ядрения си арсенал - нито потвърждава, нито отрича съществуването му, но се предполага, че е ядрена сила.

Според анализатори Пакистан, който извърши първия си ядрен тест през 1998 г., има около 120 ядрени оръжия и най-бързо развиващия се запас. Страната, в която преобладаващото население е мюсюлманско, няма дипломатически отношения с Израел.

Виж още: "Фейсбук" обяви война на неистините

Заради този си гаф военният министър Хаваджа Асиф стана обект на много подигравки заради своя гаф.

"Нашата ядрена програма е твърде сериозен въпрос, за да се оставя на пристрастени към "Туитър" политици", коментира известният телевизионен пакистански журналист Нусрат Джавид.

И въпреки че цялата ситуация е завършила без особени пробели, това може само да ни покаже колко сериозна е ролята на фалшивите новини и социалните мрежи. 

Виж още: Проучване: В интернет се държи все по-малко на достоверността​

Източник: АФП, "Гардиън"