Закупуването на пиратки и фойерверки може да става единствено в обекти, които притежават разрешение за търговия с такива стоки, напомнят от МВР в навечерието на Нова година

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, в близост до леснозапалими материали и в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири, напомниха от полицията в навечерието на Нова година.

Закупуването на пиратки и фойерверки може да става единствено в обекти, които притежават разрешение за търговия с пиротехнически изделия, категорични са от МВР, където са взели мерки за пресичане на нерегламентираната им продажба.

Инструкциите за употреба на всяко отделно изделие трябва да се четат и изпълняват, като е нужно да се преценява внимателно и мястото, където ще се възпламенява пиротехниката. Ето още някои основни правила за безопасност:

- Не използвайте видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност.

- Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното разделяне или съединяване.

- Не предоставяйте пиротехнически изделия на деца по никакъв повод, а при употреба спазвайте указаните задължителни безопасни отстояния от други хора.

- Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или метални контейнери.

- Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Натискането им с крак също може да бъде опасно.

- Не използвайте самоделно направени фойерверки.

- Ако при употреба пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

- Когато използвате пиротехнически изделия, е препоръчително да разполагате с вода или пожарогасител, които да използвате при евентуално възникнал пожар.

- Погрижете се пиротехническото изделие да е поставено върху твърда и равна повърхност.

- Бъдете внимателни, ако има силен вятър.

- Не пушете, докато пренасяте пиротехническите изделия.

- Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.

- Четете и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие.

- Не се препоръчва употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия.

Източник: Пресцентър МВР