Какво време ни очаква през първия месец от 2019 г.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо, а при нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средно дните със снежна покривка в Северозападна България са около 20, което прави 2/3 от месеца, но по Черноморието са далеч по-малко - от два до пет. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в у нас. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната, като абсолютният минимум за страната е -38,32, измерени в Трън през 1947 г.

В първия месец от годината се е случвало да има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Най-ниските температури през януари 2019 ще са между -18 и -13 градуса, в котловините до -20, по Черноморието около -10, а най-високите ще достигнат 10-15 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е между -3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между -8 и -3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м.

Новата година започва с нахлуване на студена арктична въздушна маса и през първата десетдневка се очаква температурите да бъдат по-ниски от обичайните, въпреки че в края на периода относително ще се повишат. Към 3-4 януари и в края на десетдневката има повишена вероятност за валежи от сняг.

През втората и третата десетдневка динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Температурите ще са близки до обичайните. Вероятност за валежи има през периода 13-15 януари, около 20 и 25 януари, а също така в края на месеца.

В началото на новата календарна година слънцето в София изгрява в 7,57 ч. и залязва в 17,03 ч., а продължителността на деня е девет часа и шест минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 7,43 ч. и ще залязва в 17,38 ч., а продължителността на деня нараства до девет часа и 55 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
6 януари - новолуние,
14 януари - първа четвърт,
21 януари - пълнолуние,
27 януари - последна четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"