Кафето е традиционната любима напитка на офис служителите.

Проучване преди време обаче показа, че бирата всъщност е питието, което помага най-много за сплотяване на колектива, стимулира работниците да показват скритите си таланти и ги насърчава дори да остават на работното място, след като приключи работният ден. 

Тенденцията се затвърждава в американски компании, където все по-често се инсталират автомати за бира. 

Сравнявайки двете напитки, нека видим как влияе всяка от тях на нашата трудоспособност: 

Как действа кафето 

Биохимическата причина, която ви кара да чувствате сънливост, се нарича аденозин, който се свързва с аденозиновите рецептори и предизвиква желание за сън. Когато кофеинът постъпи в организма, рецепторите се свързват с него, вместо с аденозина. 

Резултат: След около 5 минути чувството на сънливост изчезва и вие се чувствате по-енергичен. 

Как действа бирата 

Всякакъв вид алкохол, включително и бирата, въздейства върху кората на главния мозък. Под влияние на алкохола ставате по-малко съсредоточен. Положителната страна на това е, че ставате и по-малко зависими от отвличащи фактори, които по-принцип влияят върху вашата работа. 

Резултат: Количество от 0.07% алкохол в кръвта ви прави по-креативни.

Какви са ползите и вредите от кафето и бирата? 

Кафето, както вече казахме, зарежда с енергия и помага да се съсредоточавате по-лесно. Бирата освобождава мозъка от размишленията върху текущите проблеми и ви прави по-креативни. От друга страна, към кафето бързо се привиква и ще се нуждаете от все по-големи дози, за да постигнете същия ефект. Бирата пък ви прави сънливи и нарушава способността ви за концентрация. 

Кое кога? 

Бирата е по-полезна, когато сте в процес на търсене на нови идеи и решения. Кафето е по-полезно, когато идеята е вече налице, и трябва да се съсредоточите, за да я реализирате. 

Но! Както прекаляването с алкохола, така и злоупотребата с кафето, няма да доведат до нищо повече, освен да загубите предимствата и на двете. Така че, като във всичко друго, най-добре е да се придържате към златната среда.

Източник: profit.bg