Удобната възглавница по подразбиране отговаря за добрия сън

Ключът към доброто здраве и красотата е в добрия сън. А той много зависи от добрата възглавница. Не е нужно ортопедите да ви убеждават, че неподходящата възглавница води до главоболие, влошава болките във врата, предизвиква схващане на раменете и ръцете, дискомфорт, кихане.

Също така е важно да сменяте възглавницата на година-година и половина. След две години старата възглавница трябва да се изхвърли, понеже е пълна с мъртви кожни клетки, гъбички, мухъл, плесен и акари.

Преди да изберете подходящата възглавница, уточнете в каква позиция най-често спите.

Главата ви трябва да застане в неутрална позиция, което означава да е на едно ниво с раменете и да не се навежда нито много напред, нито много назад.

Специалистите съветват:

Ако спите по гръб: възглавницата трябва да е по-тънка (ниска), за да не се превива главата напред. Добре е възглавницата да има допълнително уплътнение в долната си част за подпора на врата.

Ако спите на една страна: възглавницата трябва да е по-твърда, за да изпълва пространството между ухото и рамото.

Ако спите по корем: възглавницата трябва да е много тънка, почти плоска. Може би дори не ви трябва възглавница за главата, но помислете дали да не си сложите една под корема, за да избегнете болки в долната част на гърба.

Според експертите всеки трябва да има няколко възглавници.

В момент, когато ви боли врата, трябва да спите на възглавница, която го подпира, но когато болката отмине, тя може да ви стане неудобна и да ползвате друга, по-подходяща.

Как да избираме възглавница?

Пяна: възглавницата с пяна трябва да е колкото може по-плътна, за да подпира добре главата.

Мемори пяна: тези възглавници са популярни, защото са гъвкави, заемат формата на главата, докато тя се мести и не притискат нито една точка от нея.
Понякога обаче запарват или излъчват неприятна миризма на химикал.

Латекс: това са най-твърдите възглавници и в тях не се завъждат мухъл и акари. Те са удобни за врата и гърба, защото имат допълнително приспособление, което подкрепя врата.

Пух/перушина: много специалисти по съня ги препоръчват като най-добрите възглавници за отмора. Те заемат каквато форма искате и осигуряват подпора на нужните места. Най-добрият пълнеж е комбинацията от 50% пух и 50% перушина.
Когато си купувате нова възглавница, не се ориентирайте само по цената. Не винаги най-скъпата възглавница е подходяща за вас.
Важното е как ще я почувствате, затова я изпробвайте в магазина.

Източник: Hеalth.bg