Последен ден за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация

Днес е крайния срок за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица от 2015 г.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. 

Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. За улеснение на клиентите на НАП, в много офиси на Агенцията има разкрити и банкови гишета. Плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига парите да постъпят по сметката на НАП на следващия работен ден.

Виж още: Как да попълним данъчната си декларация (видео)

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май (30 април е в събота, а 2 май е почивен ден - Великден).

Най-късно до края на деня и фирмите трябва да подадат годишна декларация за облагане с корпоративен данък, напомнят от приходната агенция.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.