Според председателя на Националното сдружение на българските превозвачи обезлесяването на района е станало причина да натрупа толкова бързо снегът и да предизвика огромното задръстване по магистралата

Сеч на дървета и липса на лесозащитен пояс са докарали снежното бедствие на магистрала "Тракия" в навечерието на Нова година - в петък, когато стана верижна катастрофа и 500 коли се озоваха в капан. Такова обяснение на случилото се дава Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи. 

"В годините на демокрацията бяха изсечени доста дървета по пътищата за Силистра, Добрич, Русе. В цяла Европа има лесозащитни пояси, но това оскъпява магистралите, защото трябва да се отчуждават земи", коментира Лалов пред в. "Телеграф".

На 30 декември магистрала "Тракия" се оказа напълно запушена в участъка Карнобат - Айтос. По думите на заклещени в бедствието само за час снегът е натрупал над 50 сантиметра. Първо станала верижна катастрофа между автомобили, след това се препречили и тирове.

Агенция "Пътна инфраструктура" още анализира снежния ад на магистрала "Тракия". 

Лошото време, обилният снеговалеж, силните навявания, нулевата видимост и шофьори, които не преценяват добре възможностите на автомобилите и пътната обстановка, са основните причини за снежната блокада, продължила от вечерта на 30 декември до следобед на 31 декември, обясни директорът на "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ инж. Георги Златев.

Той коментира, че вината за тежката ситуация не трябва да се хвърля единствено върху водачите на авариралите товарни автомобили, заради които беше затворено движението.

Златев казва, че факторите за кошмарното задръстване са комплексни и затова ще бъде направен анализ как са действали институциите или дали нещо е пропуснато. Неговото мнение е, че те са справили добре, защото обстановката била "овладяна" и "няма жертви и тежко пострадали и не са оставени хора да бедстват".

"Координацията между пътната агенция, полицията и военните като цяло е била добра", каза още Златев.

Източник: в. "Телеграф"