Апаратът е задължителен, за да можем да се обадим на техник, ако заседнем, а разходите за това се поемат от собствениците на апартаменти

От 1 януари 2017 г. вече всички асансьори трябва да имат инсталирано устройство за известяване за бедстващ човек в кабината. Наредба с това изискване бе приета през октомври 2014 г. и влиза в сила от началото на тази година, съобщава Нова телевизия. 

Изискването е задължително, а разходите за това се поемат от собствениците на апартаменти. Телефонът в кабината е необходимост, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора.

По време на техническия преглед на подемниците в жилищни и обществени сгради ще се правят и проверки дали имат разговорно устройство. Цената за поставянето на такъв апарат е от 150 до 360 лв. и може да се договори с поддържащата фирма.

Виж още: 80 хил. са опасните асансьори в България

"Проблемът е много по-сериозен. Хората не се грижта за собствената си сигурност. Имаме над 90 хил. опасни асансьори в България. Това нещо трябва да бъде променено. Хората трябва да се подготвят за много по-сериозни ремонти на асаньорите, за да могат да живеят в една много по-сигурна среда”, коментира Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

От Агенцията припомнят, че две години е бил гратисният период за извършване на технически преглед на асансьорите и там, където е необходимо да се монтира телефон.

Виж още: Асансьорът на бъдещето ще се движи и настрани

"Може да има телефон в асансьора и въпреки това той да бъде спрян. Този асансьор не отговаря на изискванията за безопасност и веднага ще изпратим хора да го проверят", заявява Нели Карипова от Държавната агенция за метрология и технически надзор.

Източник: Нова телевизия