Обзалагаме се, че не сте чували за повечето от тези местенца

Улисани в забързаното ежедневие рядко се сещаме, че Земята е изключително красива планета, събрала толкова различни и причудливи места, които трудно може да повярваме, че наистина съществуват.

Profit.bg ни кани на бърза виртуална разхода из най-приказните места на Земята, а ние искрено ви пожелаваме един ден да ги видите на живо.

Да разгледаме!

Дедвлей, Намибия

С глинената почва, наподобяваща напукан тиган, бодливите дървета и огромните дюни, пустинята Дедвлей прилича на картина от друга планета. Името й означава "мъртво блато". Намира се в парка "Намиб-Науклуфт". Смята се, че районът е заобиколен от най-големите пясъчни дюни в света, които достигат височина от 400 м.

Голямата синя дупка, Белиз

Около 400 м широка и 145 м дълбока, Голямата сина дупка наднича от Карибско море като гигантско око. Днес това е едно от най-необичайните места за гмуркане в света.

Пасажи от риба, огромни костенурки и рифови акули редовно правят компания на леководолазите. Мястото вече е доста популярно сред туристите, след като стана част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Ерг Шеби, Мароко

Хипнотизиращите пясъчни дюни се намират в близост до малкото селце Мерзуга в Мароко. Те се простират на 22 км и са любима дестинация за приключенски настроените туристи. Разходка по билото на 150-метрова дюна, вечеря край лагерния огън и закуска под галещите лъчи на изгрева са невероятните изживявания, които мястото предлага.

Езерото Текапо, Нова Зеландия

Между Крайстчърч и Куинсланд, в подножието на Южните Алпи, се намира езеро с неземен нюанс на синьото, обградено от цветето лупина, което покрива бреговете му с дебел килим от бяло, розово и лилаво. Въпреки че има няколко хотела в южния край на езерото, районът все още е девствен, самотен и изумително красив.

Националният горски парк "Жангжиажие", Китай

Намира се в северната част на провинция Хунан. Карстови планини, високи 3000 м, крият богатство от дерета, проломи, басейни и водопади между техните стройни пясъчни структури. Светът се запозна с красотата на мястото, след като една от планините беше снимачна площадка за филма "Аватар" и за целта беше прекръстена от Южната небесна колона на Аватар Алелуя.

Крайбрежен щатски парк "На Пали", Хаваи

Няма нужда хавайските острови да бъдат представяни – те са известни на всички със своята изключителна красота. Паркът "На Пали" в северозападната част на остров Кауаи обаче заслужава специално внимание.

Обграден от огромни скални образувания и недостъпен за превозни средства, паркът е мечта за туристите с неговите пътеки, прокарани в непосредствена близост до ръба на скалите. За да посетите мястото, се изискват специални разрешителни за туризъм и къмпинг.

Глетчерът Перито Морено, Аржентина

Патагония често се споменава сред най-впечатляващите места в света. Извисяващият се 70 метра над нивото на водата глетчер Перито Морено предоставя спираща дъха ледена гледка.

Това е най-големият запас от сладка вода на планетата. Ледникът се намира в Националния парк "Лос Гласиарес", който се състои от 355 подобни на него ледени планини.

Газовият кратер Дервезе, Туркменистан

Горящата пещера е чудо, станало известно на света благодарение на съвсем малко помощ от човека. Когато съветските геолози сондирали района в търсене на природен газ през 1971 г., земята под съоръжението се срутила, оставяйки огромна празнина, изпълнена с газове. Сондьорите решили да ги изгорят превантивно, но никой не очаквал, че този огън ще пламти и до днес.

Синята лагуна, Исландия

„Енергия за живот чрез силите на природата“ – това е мотото на уебсайта, посветен на Синята лагуна. Най-популярното геотермално спа в Исландия не само стимулира тялото с димящи води и силициева кал, но и успокоява душата с гледка към невероятния пейзаж. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я превръща в уникално и единствено по рода си място в света.

Гейзерът Флай, САЩ

Това извънземно изглеждащо възвишение не е напълно естествено явление, а по-скоро се е получило в резултат на човешка намеса. В началото на XX век земната повърхност в района е пробита при тестове, като никой не предполага, че горещата вода няма да остане затворена за дълго.

Няколко десетилетия по-късно тя бликва на повърхността, оставяйки след себе си разтворени минерали. Те се натрупват с течение на времето и формират странно творение, което все още се разширява.

Басейнът с шампанско, Нова Зеландия

Някои казват, че това е най-завладяващата атракция на Нова Зеландия. Други пък отиват още по-далеч и твърдят, че е може би най-очарователното място на Земята.

Това прави очакванията на туристите за Басейна с шампанско наистина високи. Но шансовете това многоцветно езерце с бълбукащи газове да ви накара да онемеете наистина са добри.

Шоколадовите хълмове, Филипините

Вече сме писали за тези над 1200 хълмове, високи между 30 и 50 м. През активния сезон те са покрити с трева, която се превръща в шоколадовокафяво одеяло в края на сухия сезон.

Лагуната Колорада, Боливия

Няма начин да не погледнете към това място с розови очила. Стотици птици от вида розово фламинго живеят в червеникавите, сини, бели и жълти води на Цветната лагуна. Водата тук мени цвета си в резултат от пигментацията на някои водорасли и серните утайки в района.

Каньонът на река Блайд, Южна Африка

Дългото 33 км ждрело се смята за третия по големина каньон в света и определено обира лаврите за разнообразен и достъпен пейзаж. Добрата туристическа инфраструктура в региона прави буйните хълмове, острите завои и огромните речни дупки изненадващо приятелска и приветлива територия за туристите.

Източник: Profit.bg; Bulevard.bg