Намират се в провинция Бохол, Филипините. Досега са преброени официално 1260 хълма, но се предполага, че може да са цели 1776, разпръснати на над 50 кв. км площ.

Името им идва от тревата, с която са покрити. Тя е зелена, но през сухия сезон става кафява като шоколад.

Шоколадовите хълмове са една от най-популярните природни забележителности във Филипините. Присъстват на знамето и герба на Бохол.

Повечето варовикови хълмове са високи между 30 и 50 м, а най-високият е 120 м. Съсредоточени са около градовете Кармен, Батуан и Сагбаян.

Покрай сериозните теории за формирането на възвишенията има и четири легенди.

Първата разказва за двама враждуващи великани, които се замеряли със скали и пясък. Битката продължила дни наред и изтощила великаните. Накрая станали приятели, но забравили да почистят след себе си.

По-романтичната история също включва великан на име Арого. Той се влюбил в обикновената смъртна Алоя. Тя обаче умряла и той не можел да спре да плаче. Когато сълзите му изсъхнали, се появили Шоколадовите хълмове.

Другите две легенди имат малко по-фекален оттенък. В едната се разказва за огромен воден бивол, който тормозел местен град, като му изяждал посевите. Накрая на хората им писнало, събрали всичката развалена храна, която могли да намерят, и я оставили за бивола. Лакомото рогато я хапнало, но стомахът му се разбунтувал, то се изходило и така.

Последната легенда е пак в този дух и главен герой отново е романтичен великан - Мигел. Той поглъщал всичко по пътя си, но накрая видял красива млада жена и се влюбил в нея. За да спечели сърцето й обаче, трябвало да отслабне. И какъв е начинът - да изхвърли всичко, което е изял. Нататък в общи линии се повтаря историята за бивола, но поне имаме хепиенд - девойката си паднала по него.

Два от хълмовете (на 5 км от Кармен) са превърнати в курорт с хотел, ресторант и наблюдателна площадка на височина 64 метра. Другото най-добро място за наблюдение е от планинския курорт Сагбаян Пийк.

Източник: Bulevard.bg