Един от най-забележителните острови в Средиземноморието

Средиземно море е притегателен център за света от хилядолетия насам. През вековете който е владеел ключовите позиции в Средиземно море, той е владеел търговията и е имал власт. Днес островите по Средиземноморието продължават да привличат, но с като туристически дестинации - с красота и с чар.

Днес в серията за някои от най-красивите острови в Средиземнно море ви представяме остров Кипър.

Островът на Афродита, както е наричан, е третият по големина остров в Средиземно море, с площ 9251 кв. км. Любопитното е, че географски островът се намира в Азия. Островът е разделен на две - едната част е държавата Кипър, а другата е т.нар. Севернокипърска турска република. Освен това малки проценти от територията се контролират от ООН и Великобритания, които гарантират за сигурността и баланса на острова.

Най-големите градове в гръцки Кипър, след Никозия, са Лимасол (на гръцки Лемесос), Ларнака и Пафос, като в последните два се намират и двете международни летища на острова - в столицата такова няма поради конфликта с турската част.

Столицата и на двете части на Кипър е Никозия, като подобно на целия остров тя също е разделена на турска и гръцка половина, но преминаването от едната в другата част е почти безпроблемно за граждани на Европейския съюз.

Природата на острова е пъстра откъм гледки и красива по свой специфичен начин. Северната част на острова е камениста и стръмна за сметка на юга, където са типични дългите пясъчни плажове. В източната част на острова се намира тясната и планинска верига Пентадактилос (Петте пръста), която се издига на височина 1024 м. На запад пък е другата планина - Троодос, покрита с борови и кедрови гори. Нейният най-висок връх е Олимп (но не онзи, на който живеят олимпийските богове).

Lyatoto-na-ostrov-kipar-e-goreshto-i-suho

Според легендата островът е създаден от морската пяна, от която е родена гръцката богиня на любовта и красотата Афродита. Нейното влияние се усеща в гледките, които човек може да види по острова.

Островът е подвластен почти изцяло на лятото - там то продължава от май докъм средата на октомври. Тогава почти няма валежи, а времето е горещо и сухо, като най-големите жеги са през юли и август. Тогава термометрите достигат до около 40 градуса. За да се спасят от горещините, туристи и местни се отдават на водни спортове, които са добре развити в региона.

Някои важни факти, които трябва да знаете, ако изберете остров Кипър за почивка

Контактите не работят с 220 V, както в Европа, и трябва да се използват адаптери, които обаче се намират лесно и почти навсякъде. Другото нещо, което озадачава голяма част от туристите, е фактът, че движението е отляво. Сериозното британско влияние на острова се усеща много и по начина на шофиране, което малко обърква външни шофьори.

Selo-lefkara-v-kipar

Ако сте любители на културния туризъм и посещението на забележителности, трябва да отбележите в програмата си няколко места като могилата на Лазар, гробницата на Хала Султан, Кипърския археологически музей, развалините на древния град Саламис, руините на готическото абатство Белапаис, музея на корабокрушенията, манастира Ставровуни, както и живописното село Лефкара.

Кипър осигурява възможност за прекрасна лятна почивка с много слънце, забавления и красиви гледки. Определено си заслужава всеки пътешественик да постави в графика си ходене до Острова на Афродита.

Източник: Bulevard.bg