Формацията на Марин льо Пен отбеляза победа на местните избори, като преди втория тур кандидатите на "Национален фронт" държат преднина в 6 от общо 13 региона

Сериозен ръст за френската крайна десница, след като снощи на местните избори за региони "Национален фронт" на Марин льо Пен отбеляза победа на първия тур.

След реформата, извършена през годината, вотът за регионалните съвети за следващите шест години е вече според новата териториална карта, според която континентална Франция включва 13 вместо досегашните 22 региона. 

Изборите за региони във Франция се провеждат на два тура, като двете партии с най-висок резултат от всеки регион ще вземат участие във втори тур на изборите следващата седмица.

Победа за крайните десни на първи тур

Партията на Льо Пен е получила подкрепата на между 27 и 31% от избирателите, като изпреварва дясната опозиция и управляващите социалисти в 6 от 13-те региона на страната, в това число в три ключови области: на север (Нор Па дьо Кале/Пикардия), където печели председателката на партията Марин льо Пен; в югоизточната част (Прованс-Алпи - Кот д Азур), където печели нейната племенница Марион Марешал льо Пен; на изток (Алзас - Шампан - Ардени- Лорен), където е стратегът на партията Флориан Филипо. Първа е и в централната част, източната централна част и южната (Лангедок-Русийон-Миди-Пиринеи). 

По данни на OpinionWay средно за страната "Национален фронт" получава 29,5% от гласовете на избирателите, дясноцентристката партия на Никола Саркози "Републиканци“ получава 27,0%, а управляващата Социалистическа партия - 23,0%.

Избирателната активност е на регионалните избори е традиционно ниска – по неокончателни данни 50, 2% не са излезли да гласуват.  Тя обаче е малко по-висока, отколкото на предишните местни избори, когато въздържалите се бяха 53,6%.

Виж още: Льо Пен обеща на Франция референдум за излизане от ЕС

"Национален фронт" е във възход

До голяма степен победата на Националния фронт бе предвещана от атентатите в Париж от 13 ноември. Страхът и антиимигрантските настроения доведоха до прилив на гласове за националистическата формация.

"Предварителните данни от резултатите от изборите сочат, че "Национален фронт" е без съмнение водещата партия във Франция", заяви Льо Пен след излизнаето на резултатите.

Нейната партия е във възход и това очевидно е трайна тенденция. На изборите за департаменти (общини - бел. ред.) през март тази година "Национален фронт" зае второто място, като много социолози предвещаваха да изпреварят републиканската партия на Никола Саркози.

Междувременно Никола Саркози изключи всякакви възможности за договаряне със социалистите за втория тур, за да бъдат победени кандидатите на Националния фронт.

Изборите за региони показват и друга тенденция - отслабване на социалистите. След изборите през 2010 г., те владееха почти всички региони, докато сега се очертават като трета сила, като имат възможност да запазят управлението си само в три от регионите.

Според много специалисти изборите за региони до голяма степен са репетиция за преидентските и парламентарни избори през 2017 г.

Източник: БНТ, "Фокус", АФП, Би Би Си