Ако бъде избрана за президент през 2017 г.

Лидерът на евроскептичния френския Национален фронт Марин льо Пен обеща референдум за излизане от ЕС ако бъде избрана за президент през 2017 г.

Референдум за излизане от ЕС

"Идеята ми е да кажа на френския народ, че ако ме изберат през 2017 г., шест месеца по-късно ще има референдум", заяви тя пред гръцкия телевизионен канал Mega.

Тя не е първият политик с подобно обещание. През 2013 г. британският премиер Дейвид Камерън се зарече да инициира подобен референдум на Острова, ако консерваторите победят на изборите. Първоначално той заяви, че референдумът ще бъде през 2017 г., но наскоро каза, че иска да го придвижи за по-близка дата.

Успех на местните избори, който да даде тласък за президентските

Някои от социологическите изследвания на общественото мнение преди изборите за местна власт, провели се миналата неделя, даваха даваха преднина на антиервопейската и антиимигрантска партия на Льо Пен, но в крайна сметка тя остана на второ място.

Това обаче е най-добрият резултат, който Националният фронт е записвал досега. Крайно десните във Франция се надяват, че инерцията от местните избори ще се принесе и за президентската кандидатура на Льо Пен през 2017 г.

"Европейският съюз е смърт, смърт за нашата икономика, за социалната ни система и за идентичността ни", казва тя в интервюто за гръцката телевизия, излъчено на 23 март.

Гърция трябва да си върне драхмата

Освен това Льо Пен призвовава Гърция да преговаря за излизането си от еврозоната, вместо да се поддава на натиска на кредиторите и Брюксел. Тя казва, че приветства избора на радикалната левица СИРИЗА.

"Единственото решение за Гърция е да обмисли организирано излизане от еврото. Ако правителството казва на гръцкия народ, че може да остане в еврозоната и да се бори с икономиите, то или лъже или просто греши", добавя националистката.

Тя прогнозира, че ако гръцкият премиер Алексис Ципрас се поддаде на исканията на кредиторите за икономии, той ще плати за това с цената на своята популярност. "Гърците имат нужда да си върнат своята валута", смята Льо Пен.

Източник: Еuractiv.com