Управителят на БНБ Иван Искров е готов да подаде оставка, но след решението на казуса КТБ, информира Би Ти Ви

От централната банка припомниха, че в края на юли Искров декларира готовност за оставка, ако парламентарните партии постигнат договореност за избор на нов управител.

Очаква се днес БНБ да внесе в Народното събрание подробен доклад за състоянието на банковата група. Резултатите от одита на КТБ показват, че 2/3 от кредитите, отпуснати от банката, едва ли ще бъдат събрани. Така дупката там ще достигне 4,2 млрд. лв.

Според централната банка единственият вариант за спасение на трезора са законодателни промени и план за рекапилизиране на КТБ. В противен случай, лицензът на банката ще трябва да бъде отнет в началото на ноември.

Михаил Миков настоява за оставката на управителя на БНБ

Председателят на БСП Михаил Миков настоява за оставката на управителя на БНБ Иван Искров заради кризата с поставената под особен надзор КТБ. Това заявява самият той в интервю за агенция "Ройтерс", цитирано от Би Ти Ви.

"Досега трябваше да се изясни какви са задълженията на банката, нейните дългове, нейните гаранции... След всичко, което се случи, е явно, че доверието в банковата система не може да бъде възстановено с този управител", категоричен е лидерът на социалистите.

По думите на Миков, решението за КТБ може да бъде взето едва след като проблемите й бъдат ясно преценени и то след парламентарните избори на 5 октомври.

"Българите се нуждаят от политическо спокойствие и повече справедливост... Необходимо е да имаме по-голямо парламентарно мнозинство, но единствено базирано на ясни принципи. В противен случай то няма да получи обществена подкрепа", казва още Миков, чиято партия настоява за законови промени, които да позволят по-строг контрол върху банките.