В емблематичната сграда с двор на ул. "Братя Шкорпил" преди се помещаваше средношколският отдел на библиотеката

Къщата във Варна на покойния бизнесмен Михаил Михов, добил популярност като Мишо Бирата, е обявена за продажба, съобщиха местни медии. Исканата цена за 100-годишната сграда на централната ул. "Братя Шкорпил" е 10 млн. евро.

Имотът бил на пазара от около четири месеца, но към момента не предизвиквал сериозен интерес. Понастоящем в него живеел собственикът му Пламен Михов, който го наследил след смъртта на майка си Ева, която почина от цироза през 2012 г. Той е син от първия й брак, но е отгледан от доведения си баща Михаил Михов.

Сградата е архитектурен паметник и се състои от три етажа с обща площ 1000 кв. м

По описанието на брокера Калоян Балинов от агенцията за недвижими имоти, която предлага къщата, на първия етаж има голяма зала за срещи, библиотека, столова и кухня.

На втория етаж са разположени две спални, три бани, хол и офис, а на последния - три спални и хол. На двора с площ 2,4 дка има сауна и открит басейн.

"Къщата е в отлично състояние, обзаведена е като малък замък. Мебелите са от масивно дърво, изработени в Италия. Стените и таваните също са облицовани в дърво", обяснява пред "Дарик Варна" Балинов, като изтъква, че

това е един от най-скъпите имоти у нас

Според него обявената цена няма да бъде заплатена от бъдещия купувач, но е основа за започване на преговори. Реалната цена е под 5 млн. евро, смята брокерът. Къщата не е ипотекирана, а собственикът й не търси бърза сделка, тъй като не е притиснат от материални затруднения.

Агенции за недвижими имоти са предлагали на клиенти имота без знанието на Пламен Михов, като са обявявали цени между 1 и 1,5 млн. евро. След като офертата за 10 млн. евро излиза официално, е имало няколко запитвания, но като цяло интересът бил слаб. Една от причините, твърди Балинов, е

отдръпването на руснаците от пазара на имоти в морската столица

Eмблематичната за Варна сграда е построена в началото на XX век от индустриалеца Асен Николов. През 30-те години в нея се помещавало консулството на Австрия, а след 9 септември 1944 г. - консулството на Съветския съюз.

След като за него била построена нова сграда, там е преместен средношколският отдел на варненската библиотека.

През 90-те къщата е реституирана от наследниците на Николов и те предлагат Община Варна да я купи за около 350 хил. лв., спомня си основателят на музея "Стара Варна" Ламбрин Сотиров. В местния бюджет обаче нямало достатъчно пари и през 2000 г. имотът бил продаден на Михаил и Ева Михови.

"Къщата беше изключително амортизирана и се нуждаеше от основен ремонт. Михов го направи, като

остави само стените

Вложението му не беше никак малко. Къщата е солидно построена и неслучайно в продължение на десетилетия е била дипломатическа сграда", разказва Сотиров, чието издателство "Барс агенция" се помещаваше в подземния етаж на сградата през 90-те.

До смъртта на Михов върху фасадата на сградата беше поставен бразилският флаг, тъй като бизнесменът беше почетен консул на южноамериканската държава, припомня още "Дарик".

Михаил Михов, който беше и шеф на Българската федерация по баскетбил, почина на 30 март 2011 г. в в хотелска стая в Правец. Аутопсията посочи като причина за смъртта му масивен инфаркт.

За прякора му Мишо Бирата се разчу, когато на бял свят излязоха стенограми от телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов по повод прекратяване на полицейска акция в негова пивоварна.