Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарха на Българската православна църква Неофит

Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с патриарх Неофит, съобщи пресцентърът при Светия синод на БПЦ.

Осъждане на тероризма във всичките му форми

По време на срещата двамата остро са осъдили всички прояви на тероризъм. Премиерът и патриархът са изразили солидарността си към семействата и близките на загиналите.

"Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Убеден съм, че Българската православна църква, начело с Вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията", е заявил премиерът Борисов на патриарх Неофит.

На срещата е било отбелязано, че има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и на държавата се пресичат, и в които могат още по-активно да си сътрудничат. Такива области са социалната дейност, културата, образованието, грижата за българите зад граница.

Бъдещо сътрудничество

От двете страни са отчели добри резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт и са набелязали конкретни проекти, по които да продължи съвместната работа. Премиерът е поел ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника "Александър Невски", както и за ремонт на Богословския факултет.

Също така са били договорени и срещи на представители на БПЦ с министри от кабинета на премиера Бойко Борисов.

"Нашата вяра е нашият щит. Сърдечно Ви желая, крепко здраве и да бъдете опора за миряните с несломимия си дух и с безграничната вяра в доброто", е пожелал премиерът Борисов на Негово светейшество.