Ако някога сте искали да направите промяна по уникален, лесен и забавен начин, без да дарявате пари, а само като играе игра на мобилното си устройство, то определено трябва да изтеглите Genes in Space (Гени в Космоса).

Компанията "Рейшънъл Груп" заедно със сайта за онлайн покер на "Покер Старс" наскоро се обединиха в създаването на игра за мобилни устройства, която ще подпомогне учените в намирането на лек за рака.

През март няколко програмисти от "Рейшънъл Груп", заедно с екипи на "Фейсбук", "Гугъл" и "Амазон" са поканени в Лондон, за да обединят сили в създаването на мобилно приложение. То трябва да анализира сложни генетични данни, създадени по забавен и интригуващ начин от игра, която ще се играе навсякъде по света.

"Покер Старс" спонсорира разработката на играта Play to Cure™: Genes in Space (Играй за да лекуваш: Гени в Космоса). Тя бе пусната на пазара на 4 февруари в Световния ден за борба с рака.

Genes in Space е революционна по рода си игра, създадена от британската научна организация за борба с рака, която помага на учените много бързо да анализират астрономически количества данни и да намират решението на съществени генетически проблеми и загадки относно лечението на рака.

Вие може да свалите играта напълно безплатно, като тя е разработена за мобилни устройства на "Епъл", "Андроид" и "Google Play". Колкото повече хора играят тази игра, толкова повече данни се анализират от учените и те се приближават все по-близо до намирането на лекарство за лечението на рака. 

Така че играйте и дайте своя принос в тази благородна кауза. 

Играта Genes in Space помага на учените да анализират данните, генерирани благодарение на технологията генни микро-масиви. Учените използват тези масиви от данни, за да търсят области от нашия геном, които често заболяват от различни форми на рак - знак, че те може да са отговорни за причиняването на нелечимата болест. Ако учените открият гени, които подпомагат развитието на рака, те могат да създадат съответно и лекарства, които да спират развитието им.

Генните микро-масиви от данни са много полезни при анализирането на големи генетични дефекти, като в случаите, когато цяла част от хромозомата е създадена или изгубена. След като тези големи части от хромозомите могат да включват различни гени, учените търсят начин за да разберат кои точно от тях причиняват рака и кои не.

Микро-масивите помагат за анализирането на ДНК от хиляди туморни клетки мигновено и намирането на най-често срещаните изменения в тях, които вероятно са и причинителите на нелечимата за момента болест. 

Учените използват мощни компютри и софтуер за да обработят огромните количества данни и да намерят точното място на причинителите на рака, но в много случаи техните изчисления не са достатъчно точни. Човешкото око си остава най-добрата технология за откриването на тези образувания, така че играйте Genes in Space и бъдете част от многобройния екип, борещ за намирането на лечение на рака.