Меркел винаги е била против браковете между хомосексуални. Затова изненада всички, а най-много собствената си партия, когато обяви, че трябвало да се гласува по съвест. Какво се крие зад този обрат?

Дългото чакане приключи. Ангела Меркел се отказа от досегашната си отрицателна позиция спрямо браковете между еднополови. И предостави на всеки депутат в Бундестага правото да гласува по съвест. Тоест - да реши дали гейовете и лесбийките също да могат да сключват граждански брак, подобно на хетеросексуалните двойки. Но вече е ясно: бракът за всички е на път да бъде разрешен.

Така Геро Шлийс започва коментара си за "Дойче веле" по темата за промяната в позицията на германския канцлер Ангела Меркел относно еднополовите бракове. 

Това трябваше да се случи отдавна, защото живеем в страна, в която никой вече не е дискриминиран заради сексуалната си ориентация. Но тъкмо по отношение на брака, в който двама души поемат взаимни отговорности един спрямо друг, в Германия досега се нарушаваше този основен принцип. Вярно е, че от 2001 година е узаконено съжителството на съпружески начала, което в много отношения е сходно с брака, но все пак не във всички. Най-вече по отношение на децата еднополовите двойки са в неравноправни позиции. Те например нямат правото съвместно да осиновяват чуждо дете. С право хомосексуалните хора възприемаха това като дискриминация. Дискриминиращо е и това, че обществото не нарича съюзът между тях "семейство".

Типично за Меркел

Начинът, по който канцлерката промени позицията си, обаче беше всичко останало, само не и убедителен. Отново видяхме истинската Меркел: тя отстъпи чак след дълго колебание и мъчителни дискусии, които продължиха през целия парламентарен сезон. И сега тя не тръгва уверено напред, за да поведе хората към един по-добър свят. По-скоро прави едно свенливо, плахо изявление, без да изрази ясно някаква позиция. Не разбрахме и това дали Меркел е преодоляла личните си резерви по този въпрос.

Но нека се вгледаме по-отблизо: разрешението да се гласува по съвест не означава, че християндемократите искат да признаят правото на брак между хомосексуални. Канцлерката направи незначителна отстъпка, колкото да угоди на всички по малко, защото си прави определени политически сметки. И защото не иска да притиска ненужно консерваторите в своята партия.

Повече от ясно е, че Меркел и ХДС се примириха  с нещо, което неизбежно щеше да се случи. След като Зелените, свободните демократи и социалдемократите обявиха, че няма да сключват бъдещи коалиции с други партии, които отхвърлят брака за еднополови партньори, натискът над християндемократите нарасна чувствително, а канцлерката и нейната партия изглеждаха все по-изолирани.

Паралелът с параграф 175

Че е възможен и друг подход - консерваторите демонстрираха през миналата седмица в Бундестага, когато заедно с останалите парламентарно представени партии приеха единодушно да бъдат реабилитирани хомосексуалните, които са били осъдени по член 175 от НК. Това, че ХДС и ХСС не се дистанцираха от това решение, се дължи на широката агитация, проведена от техни съпартийци и колеги.

По повод браковете между хомосексуални обаче, няма да има толкова време на разположение. Ако канцлерката се е надявала, че с късния си обрат ще отнеме вятъра от платната на останалите партии, се е лъгала. Защото всички вкупом настояват поправката да бъде приета още сега - през последната работна седмица на този парламент.

В крайна сметка колебливото отстъпление на Меркел е добра новина за всички хомосексуални. Защото е сигурно, че правото на брак за всички скоро ще се превърне в закон. Няма значение дали това ще стане още в рамките на този, или на следващия парламент. С това Германия се присъединява към останалите големи европейски държави, приели вече подобно решение.

Това е също и сигнал към онези крайни консерватори и десни популисти, които се стремят да отровят свободния обществен климат. Ние защитаваме ценностите на свободния избор, залегнали в нашата конституция, включително и по въпросите на брака. 

Източник: "Дойче веле"