Няколко видеоклипа, снимани в големи градове по света

Също както черно-белият игрален филм The Artist стана фаворит в сезона на кинонаградите, така и Someone Like You, заснет във френската столица, излезе начело в някои годишни класации за музикални клипове.

Феновете чакаха дълго това официално видео към баладата на Адел. Режисьорът Джейк Нава ги възнагради за търпението с черно-бяло филмче, което проследява с "романтика и стил" разходката на любимката им в ранното парижко утро край Сена.

В друг стар европейски град - Прага, и с подобно баладично настроение в края на 80-те снимат "Инексес". Групата долита от Австралия, за да работи по видеото на "Never Tear Us Apart" и още два клипа, а камерата е запечатала гледки от столицата на тогавашната комунистическа Чехословакия.

Понатрупали слава и опит, през 2005-а "Ю ту" снимат в Ню Йорк. За видеоклипа на All Because of You групата се качва в откритата каросерия на камион и поема от Манхатън до Бруклин за радост на минувачите.

По-рано, през 1987 г., те отново са на американска територия за видеоклипа на Where The Streets Have No Name и имитират "Бийтълс" с концерт на покрива. Тогава обаче градът е Лос Анджелис и събират хилядна тълпа в подножието на сградата, а намесата на полицията е неизбежна.

"Целта беше да затворим улиците. Ако има едно нещо, което хората в този град ненавиждат, е блокирането на движението... Постигнахме го", спомня си басистът на групата Адам Клейтън.

Сред емблематичните клипове, заснети в световни столици, е и Just Can't Get Enough на "Блак айд пийс". Групата прекарва три дни в Токио само седмица преди унищожителното земетресение и вълните цунами.

По-късно певицата им Фърги споделя, че това е било най-лесното видео, което са снимали, тъй като е трябвало само да бъдат себе си - в самотата на турнетата, далеч от дома и близките. А критиката го сравнява с филма "Изгубени в превода".

Също в Токио, но през 2007-а, са отишли да заснемат клип и "Килърс", които карат колела по улиците на града и играят любимите на японците аркадни игри.

Шакира пък е обула ролери за миналогодишната си разходка из Барселона, увековечена във видеоклипа към песента й Loca.

Управата на испанския град дори заплаши певицата с глоба заради предизвиканата суматоха в уличното движение. Сред провиненията на звездата били още танцът й във фонтана на "Пла де Палау" и возенето на мотоциклет с бурно развети коси - без каска.

На площад, но в Милано, е заснела новото си видео и италианската певица Лаура Паузини. За фон на клипа си Non Ho Mai Smesso тя е избрала "Пиаца дел Дуомо" в центъра на града.