Топ 10 включва дестинации в Испания, Италия, Китай, Франция, САЩ, Германия, Бразилия, Гърция, ОАЕ...

Кои са 10-те града с най-красива архитектура в света? Отговор на този въпрос - в следващите редове, в класация от Profit.bg:

1. Барселона, Испания

Архитектурата на втория по големина град в Испания го прави известен в цял свят, като част от сградите, построени от прочути архитекти, са уникални. Една от най-известните е катедралата "Саграда фамилия", дело на Антонио Гауди, чието строителство продължава и днес.

2. Париж, Франция

Когато се разхождате по улиците на този град, имате чувството, че се разхождате в музей. Френската столица е уникална смесица от стари сгради във всички стилове и модерна нова архитектура. Атракцията на Париж е Айфеловата кула.

Виж още: Париж в музикални клипове

3. Чикаго, САЩ

Снимка: TripAdvisor

Градът на ветровете, както е известен, е родното място на съвременната американска архитектура. Сред местните забележителности е кулата "Сиърс", наричана вече "Уилис тауър" и доскоро най-високата сграда в САЩ, преди да отстъпи първенството на One Trade Center в Ню Йорк. Впрочем, знаехте ли, че първият небостъргач в света е построен именно в Чикаго през 1885 г.?

Виж още: "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов в "Словото"

4. Берлин, Германия

След падането на Берлинската стена през 1989 г. градът претърпят огромни по своя мащаб промени. Съвременният вид на германската столица е модерна смесица от бетон и стъкло, а зеленината присъства само в няколко парка.

Фотогалерия: 25 години след падането на Берлинската стена

5. Шанхай, Китай

Ако за строителството на сграда на Запад са необходими месеци, на Шанхай му трябват часове. Небостъргачи в града се появяват буквално всеки месец, като в момента най-високата сграда в Китай се намира точно тук.

Видео: Това е Шанхай

6. Рим, Италия

Най-известните сгради на Късната античност са тук.

Фотогалерия: Рим, вечният град

7. Флоренция, Италия

Определят Флоренция като столица на Ренесанса и в архитектурно отношение тя наистина е такава. Повече от тайните на града очакваме да ни разкрие екранизацията на "Ад" от Дан Браун.

С участието на писателя Дан Браун във Флоренция започнаха снимките на екранизацията по бестселъра му "Ад", трети филм с главен герой Робърт Лангдън. В ролята отново е Том Ханкс (крайния вляво), на когото партнират актрисите Сидсе Бабет Кнудсен и Фелисити Джоунс (най-вдясно) и французинът Омар Сай. Рон Хауърд е режисьор и продуцент. Снимка: Luca Dammicco / "Сони пикчърс ентъртейнмънт

8. Атина, Гърция

Архитектурните паметници на Античността са толкова много, че дори да решите да разгледате само по-известните от тях, ще ви е необходима цяла седмица.

Атина, изглед към хълма на Акропола. Снимка: Y Skoulas / GNTO

9. Дубай, Обединените арабски емирства

Тук се намират най-високият хотел в света, най-големият търговски център, най-високата сграда.

Снимка: TripAdvisor

10. Бразилия, Бразилия

Погледнат от въздуха, градът има форма на птица с разперени криле. Сгради, паркове, пътища и всичко останало е ново, жителите му работят предимно за правителството и президента, така че тук бедни почти няма, за разлика от останалата част на страната.

Източник: Profit.bg