До 15 април трябва да са премахнати всички нерегламентирани сметища

Тежки глоби се предвиждат за всички кметове на общини, в които коритата на реки и дерета не са почистени от натрупалите се боклуци.

Солени глоби за непочистени реки

"По Закона за управление на отпадъците санкциите са до 10 хил. лв. и милост за никого няма да има, защото непочистените дървета и храсти, както и сметта в речните басейни са причина за локални наводнения", коментира министърът на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева пред в. "Преса".

По нейни думи, ако на общината бъде дадено предписание, което не се изпълни, санкцията се завишава на 20 000 лв.

До края на поставения срок за почистване на реките остава само седмица. За това предупреди вчера и зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Срокът за премахване на нерегламентираните сметища, които са над 2000 в страната, изтича на 15 април.

Голямото почистване на България

Тепърва обаче започват големите почиствания. За поредна година стартира кампания "Да изчистим България заедно" със съдействието на МОСВ, в която почистването на речните корита е едва началото. Тази година тя започва на 10 май със събиране на отпадъци в градовете. На 17 май е ред на крайградските райони, на 31 май ще се почистват детските площадки преди празника на малчуганите 1 юни.

7 юни е отделен за природата и националните паркове. На 27 юни приоритетни ще са водните басейни и реките, като специално внимание ще се обърне на река Дунав.

Източник: в. "Преса"