Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство

В  предаването "Преди всички" ген. Михов заяви, че това би било срам за 100-годишната ни авиация. За да не се стига до крайната мярка, 

призова за актуализация на бюджета

"Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери", каза Михов.

Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят средства за модернизиране на трите вида въоръжени сили. 

Ген Михов смята, 

че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника

Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

"Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? 

Българската армия се реформира и се самосъкрати.

План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба

Ако доверието към Българската армия се разклати, то е явно, че един от главните устои на държавата вече е рухнал и атрибутът на държавата - наличие на въоръжени сили и способности, вече са под угроза за цялостното държавно устройство за вбъдеще", смята Михов.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

Източник: БНР