До десетилетие парите за отбрана - 2% от БВП

Трайно влошаване на сигурността около страната. Такъв извод извади след края на КСНС президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Влошаване на сигурността на страната

Според него се запазват негативните тенденции за задълбочаването на съществуващите и възникването на нови конфликти и кризи и изтъкна, че отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата.

"Способностите на НАТО като отбранителен съюз се базират на държавите членки. Ако един от членовете не изпълнява своите отговорности, това се отразява на целия съюз, подчерта държавният глава. Българската армия не веднъж е получавала високо признание", изтъкна Росен Плевнелиев.

"Планът за развитие на въоръжените сили до 2014 изтече. Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи. Необходимо е това да се обсъди от МС и НС във възможно най-скоро време. МС следва да разработи нов план за разивитие на въоръжените сили на Република България", отбеляза Плевнелиев.

До десетилетие парите за отбрана ще са 2% от БВП

Членовете на КСНС подкрепят принципа за запазването и постепенното плавно увеличаване на бюджета за отбраната и плавно увеличаване до достигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие. Президентът изрично подчерта, че решенията, взети днес, са без съгласието на БСП лява България и "Атака", като от "Атака" нямаше представител на КСНС, а Михаил Миков си тръгна преждевременно.

КСНС отправя следните препоръки: 

1. МС да внесе в НС стратегия за въоръжените сили на Република България;
2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана и плавното му увеличение в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015, в която има непредвидени разходи;
3. Бъдещите инвестиции в отбранителните способности да отговарят на изискванията на НАТО. Накрая президентът благодари на всички членове на Консултативния съвет.

"Намираме се в труден период, много на брой вътрешни и външни кризи, но за мен е чест да работя с правителството и НС, опозиция и управляващи, за да могат проблемите да намерят своето решение", обяви още Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента заседава на тема "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност".

Присъстващи

На консултациите при президента присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, председателите на БСП и ДПС - Михаил Миков и Лютви Местан, съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев и депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламента Красимир Каракачанов, както и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Освен членовете на Консултативния съвет, за участие в заседанието са поканени заместник министър-председателят Меглена Кунева, директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" полковник Светослав Даскалов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев изнесе доклад на тема "Състояние на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие".

"България има нужда да повиши своята отбранителна способност"

Преди началото на заседанието съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира ситуацията около бюджета на военното министерство.

"Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем. Но България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. Сегашните ситуации са очевидни за всеки един български гражданин", коментира Кънев.

Кънев не пожела да коментира слуховете за оставка на военния министър Николай Ненчев. "Не виждам причина да влизам в този тон. Реформаторския блок организира привържениците си в защита на своите програми и реформи. Наистина не виждам смисъл да влизам в един подчертан лош тон", каза той.

Междувременно пред сградата на президентството тече протест в подкрепа на военния министър Николай Ненчев и членството на България в ЕС и НАТО.

Демонстрантите дойдоха с плакати: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация"; "Стоп на руската агресия"; "България силен и лоялен член на НАТО и ЕС"; "НАТО - да, Путин - не"; "Браво, министър Ненчев".

Източник: "Фокус", "Дарик", Novini.bg