Гръцкото правителство привършва парите за заплати и пенсии

Гърция се подготвя да обяви контролиран фалит по държавния дълг. Това ще стане, в случай че правителството на не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, пише в свой материал "Файненшъл таймс".

Гръцкото правителство привършва парите

"Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 млрд. евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", коментират пред изданието източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

"Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

Фалит би бил шок за еврозоната

Виж още: ЕС няма да опрости дълга на Гърция

Според "Файненшъл таймс" вентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната и би създал нови проблеми за еврото.

Предупреждението обаче може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция. Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки фалит, отбелязва още изданието.

Източник: "Файнейшъл таймс", Би Ти Ви