Какви са предложенията на Столичната община срещу замърсяването на въздуха

Градският транспорт в София да става безплатен в дните със замърсен въздух предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Mediapool.

По думите ѝ този въпрос ще се разгледа на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 23 февруари.

В тези дни ще се забрани и движението на автомобили в определени зони на столицата, където замърсяването на въздуха е над нормите.

Виж още: Алеко, Радой Ралин и цар Самуил срещу мръсния въздух в София (снимки)

От днес следобед "Пътна полиция" е започнала проверки на всички автомобили с дизелово гориво, които се спират от движение, ако нямат катализатори, съобщи още Фандъкова.

Столична община предлага и въвеждането на задължителен екологичен маркер на автомобилите. Целта е по този начин най-големите замърсители сред превозните средства да бъдат спирани от движение, когато въздухът е замърсен над нормите.

Виж още: Скопие пуска безплатен градски транспорт срещу замърсяването

Столичният кмет предлага още втора мащабна национална програма след тази за санирането – за подмяна на неекологичните отоплителни уреди. Тази програма обаче няма да е безплатна, а по нея ще се предлагат нисколихвени кредити или частично финансиране.

Възможно е учениците в София в регионите без топлоподаване да излязат във втора "дървена" ваканция тази зима, ако температурите в класните стаи не се внигнат над 18 градуса, стана ясно още от изказването на Фандъкова.

Виж още: България е в Топ 20 на страните с най-мръсна околна среда (инфографика)

Източник: Mediapool