Според гръцки сайт Турция иска по-добра сделка с ЕС, за да помогне в справянето с бежанската криза

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашил през ноември, че ще наводни Европа с имигранти, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

"Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси", е заявил Ердоган пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск, твърди гръцката медия. 

В сайта са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс. 

От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Виж още: От октомври 2016 г. Турция може да пътува безвизово в ЕС​

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

Според разясненията ЕС предлага на Турция 3 млрд. долара за две години, а турският премиер Ахмет Давутоглу поискал по 3 млрд. на година. Ердоган попитал дали предложението е за 3 или 6 млрд. евро. Когато Юнкер потвърдил числото 3 млрд. евро, Ердоган отговорил, че Турция въобще не се нуждае от парите на ЕС: "Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси". 

 

Ако кажете, че става дума за 3 млрд. евро за две години, въобще нямаме какво да обсъждаме. Гърция получи повече от 400 млн. евро по време на кризата с еврото. 

"Ние трябва да инвестираме част от тези пари в зона за сигурност в Сирия, което би решило всички проблеми с бежанците", допълва Ердоган. 

Юнкер отговорил, че в ЕС никога не било постъпвало официално искане от страна на Турция за пари. И казал, че след като Турция била похарчила 8 млрд. евро за четири години, то... Тук Ердоган го прекъснал и казал, че тези пари са похарчени само за лагерите. 

Виж още: Германски съд разпореди да не се връщат бежанци в България​

При обсъждане на бежанската криза Доналд Туск отбелязал трудната ситуация, в която се намира ЕС в момента. Споменал, че някои страни искат да затворят границите си, особено след атентатите в Париж от 13 ноември. И допълнил, че скоро няма да има единна позиция в ЕС за политиката към бежанците и мигрантите. След което Ердоган задал реторичния въпрос: "И ако нямате сделка, какво ще правите с бежанците? Ще убивате ли бежанците?".

Източник: Ройтерс, ТАСС, Euro2day.gr, "Сега"