Проучване на БТПП установи ниска степен на мобилност при работещите

Едва 1/10 от анкетираните в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) имат реална готовност за бърза промяна в своя трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

Едва 27% от запитаните декларират готовност да търсят работа в друго населено място, а преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа само ако е в същото населено място.

Проучването е обхванало 900 наемни работници, близо половината от които са консултирани в Центровете за кариерно развитие към БТПП.

На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните отговарят положително. Най-силен интерес към смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти - дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора - области, които до голяма степен се различават както в икономически, така и в социален план, сочи анализът на резултатите. Най-малко склонни да сменят професията си има във Враца - само 11%, и Велико Търново - 22%.

Сред причините за търсене на нова работа видимо преобладава финансовият мотив - над 2/3 биха се "жертвали" заради по-добро възнаграждение за труда. Сравнително малка част от наетите лица (около 10%) са готови да си сменят работата поради съображения, свързани с повече възможности за кариерно и професионално развитие.