Марк Джейкъбс е главен дизайнер на "Луи Витон" от 15 години и вече е заслужил честта да влезе в музей заедно с основателя на френската модна марка

Louis Vuitton - Marc Jacobs. Така е озаглавена изложбата, открита в Музея за декоративни изкуства в Париж (Les Arts Décoratifs) по време на седмицата на модата прет-а-порте.

Експозицията, която може да се разгледа до 16 септември, е посветена на миналото и настоящето на френската модна марка, основана през 1954 г.

На първия етаж са куфарите и чантите на Луи Витон (1821-1892 г.), разработени за дамите, които в средата на XIX век тръгвали на път със солидно количество багаж, за да могат да сменят тоалетите си по няколко пъти на ден.

Създателят на компанията се определял като специалист по "опаковане на модата", но от 1997 г. главен двигател на марката е американецът Марк Джейкъбс.

С него модната къща навлиза в конфекцията - най-новата му колекция, за сезона есен-зима 2012, беше представена на ревю в Лувъра преди броени дни.

Именно неговите творения за последните 15 години и колаборациите му с дизайнери като Такаши Мураками са показани на втория етаж.

На откриването на изложбата се стекоха колеги на моделиера, светски личности, модни критици, топмодели и кинозвезди като Кристен Стюарт, Сара Джесика Паркър, Гуинет Полтроу, Шарлот Генсбур, Катрин Деньов.