Столицата на Северна Ирландия, където преди повече от 100 години е бил построен пътническият лайнер, предлага амбициозна туристическа атракция

Възстановка на "Титаник" - от каютите първа, втора и трета класа до доковете на корабостроителницата "Харланд енд Улф", където корабът е бил пуснат на вода през май 1911 г. - е амбициозната нова туристическа атракция в столицата на Северна Ирландия.

На 15 април се навършват 100 години от фаталния първи воаяж на луксозния пътнически лайнер, смятан за практически непотопяем.

Той поема от английското пристанище Саутхамптън към Ню Йорк, но потъва в Атлантическия океан след сблъсък с айсберг, отнемайки живота на 1517 души.

Освен в помещенията и доковете на старата корабостроителница, част от експозицията се помещава в нова сграда, чиято фасада се състои от алуминиеви панели, а конструкцията  напомнят корпусите на четири кораба.

Зданието, наречено "Титаник Белфаст", е с обща площ 14 хил. кв. метра, а височината му достига близо 40 метра.

Девет отделни галерии вътре проследяват историята на кораба от неговото проектиране в "родното му място" Белфаст през катастрофата до намирането на останките му през 1985 г. от подводната експедиция на Робърт Балард.

Районът наоколо също ще носи името на "Титаник" (Titanic Quarter), а стойността на целия проект е около 90 млн. лири. Атракционът отваря врати за туристи на 31 март 2012, а в момента все още текат довършителни работи.

Ако пък нямате път към Белфаст, идете на кино - от 6 април на 3D екраните се завръща филмът на Джеймс Камерън от 1997 г. "Титаник", получил 11 награди "Оскар" и регистрирал рекордни касови приходи.