Така може да се обобщи сюжетът на германския екшън сериал "Кобра 11", който Нова телевизия пусна през летните вечери. Виж и кои са трите филма за голям екран, които държат рекорда по катастрофирали возила

Епизодите, които се завъртяха от понеделник, 29 юли (всяка делнична вечер в 20 ч., преди "Хаваи 5-0"), са от сезон 15, но в Германия продукцията е с три сезона преднина.

Главна роля от самото начало на сериала има актьорът от турски произход Ердоган Аталай в ролята на пътното ченге Семир. С годините екранните му партньори се сменят, като от 2008 г. до него е Том Бек. Той обаче също обяви, че напуска и на негово място, като комисар в магистралната полиция, през пролетта на 2014 г. ще видим актьора Винсент Кифер.

С впечатляващите над 250 епизода, заснети досега, "Кобра 11" (с оригинално заглавие Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei) е в ефир от 1996 г. насам, а в сцените с каскади са унищожени повече от 3000 превозни средства. 

Сред най-фрапиращите моменти от снимачната площадка е светкавичната автомобилна гонитба с луксозен майбах на стойност 9 млн. (!) евро, припомнят от Нова тв. Въпреки високите скорости обаче автомобилът излиза от каскадата без нито една драскотина.

Тези сцени се разиграват на специално изграден за целта участък от магистрала. Това всъщност е и

най-дългият филмов декор в Европа,

където 16 камери снимат едновременно смразяващи кръвта екшъни с коли, например порше, което скача от близо 200 м височина. 

Иначе най-много автомобили на големия екран са потрошени в първия G.I.Joe (2009) - "Изгревът на Кобра", с Чанинг Тейтъм, Джоузеф Гордън-Левит и Сиена Милър. Според статистиката става дума за 112 возила, без да се броят взривените - макар че в трейлъра се набляга на други зрелищни моменти като рухването на Айфеловата кула.

Видео: G.I.Joe: Ответен удар (2013)

Предишните рекорди принадлежаха на култовата музикална комедия "Блус брадърс" и продължението му "Блус брадърс 2000", където са

потрошени съответно 103 и 104 автомобила в почти фантастични каскади

Режисьор е Джон Ландис, заснел и известните клипове на Майкъл Джексън Thriller и Black or White. В главната роля е Дан Акройд, който в първия филм от 1980 г. си партнира с Джон Белуши и някои от най-известните имена в блус, рок и соул музиката: Арета Франклин, Рей Чарлз, Джеймс Браун.

В продължението, след кончината на Белуши, към екипа се присъединяват нови актьори като Джон Гудман и още повече музикални звезди, сред които Ерик Клептън, Били Престън, Айзък Хейс, Би Би Кинг и Ерика Баду.

Знаменитост обаче е и "блусмобилът",

с който главните герои пътуват из страната. В оригинала това е бракуван от магистралната полиция "Додж Монако", модел от 1974-та, а в продължението през 2000 г. - също полицейски "Форд Краун Виктория K9" от 1991-ва.

Този клип показва автомобилните каскади и в двата филма, които включват преследване в търговски център и по улиците на Чикаго, както и най-мащабната верижна катастрофа, която сме виждали на кино.