България е слънчева страна, а лятото определено не е тръгнало да приключва. Температурите стават все по-високи и колкото и да е приятно, топлото време има и своите недостатъци и може да бъде много опасно.

При температури около 34 градуса има по-голяма опасност от топлинно изтощение, топлинен удар или слънчев удар. 

Може би не знаете, че е добре да ходите боси при всяка възможност. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма. 

Ето няколко съвета, с които да се предпазим от неприятности: 

Пийте много течности
 

При топлината тялото се изпотява и губи течност. За да се компенсира това, трябва да се приемат между два и три литра течности, като е препоръчително това да е вода. 

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание - краставици, домати, диня. Те доставят и допълнително количество витамини и минерални вещества. 

Хладки напитки
 

Малинов шейк с маршмелоу

Знаем, че при над 30 градуса ви се пие ледена напитка, но е по-добре да пиете хладки напитки като леко охладен плодов чай. Така тялото не се натоварва допълнително да загрее течността до телесна температура. 

Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът. В най-горещите места на планетата хората отдавна са се убедили в това и именно чайовете, а не ледените напитки са техните "разхладителни". Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са "охлаждащи".

Силното кафе пък претоварва кръвоносните съдове.

Виж страхотни идеи за разхладителни напитки от Kulinaria.bg.

Не яжте много гореща храна
 

При ядене е обратното: не трябва да ядете много гореща храна. Защото тялото трябва да изразходи енергия да го изстуди до собствената ни телесна температура и така се потим повече и губим течности. Това е и причината в южните страни храната да се сервира леко хладна. 

От друга страна, е добре да хапвате пикантните храни. Парадоксално, но факт - няколко люти чушки ще ви разхладят по-добре от една ледена бира.

Малки хранения
 

За да не претоварите стомаха, в най-голямата жега си хапвайте по малко.

Повече натрий
 

Тялото се нуждае от повече натрий заради потенето. Има минерални води, богати на натрий, а една щипка сол повече не би навредила в жегата.

Без алкохол 


Внимавайте с бирата и другите алкохолни напитки в най-голямата жега, тъй като те лишават тялото от допълнителна течност. 

Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода. 

Леко и просторно облекло
 

Снимка: The Sartorialist

Няма много дрехи, които да са удобни в жегите. Обличайте по-широки и леки ризи, блузи и панталони вместо по-тесни. 

Снимка: The Sartorialist

Потта, макар и неприятна и за вас, и за околните, е най-силното средство на организма да противостои на прегряването. Най-опасният начин да спрете потенето е да се въздържате от течности – резултатът може да е изключително тежък. 

Внимавайте с климатиците

Според научно изследване на Университета на Отава (Канада) климатиците намаляват способността на човешкия организъм да се адаптира към жегите. За да се приспособи към горещината, тялото засилва отделянето на пот, увеличава обема на кръвната плазма (източникът на потта), като в същото време намалява количеството на електролитите, които губим при потенето. В резултат, колкото повече време прекарваме в гореща среда, толкова по-добре телата ни се справят с топлината. Обратно, колкото повече време прекарваме в климатизирани помещения, толкова по-трудно става да издържаме на жегите навън.

Компенсирайте температурните разлики
 

Добре е, когато от жегата влезете в прохладната си кола или в студения супермаркет, да имате лек пуловер или жилетка подръка, за да не е толкова голяма температурната разлика. 

Рязката смяна на температурата при влизане в студени води може да предизвика сърдечен спазъм, затова непременно първо постойте на сянка, за да се охлади прегрялото ви тяло.

След като знаете това, вижте кои са любимите плажове на българите в Termo.bg.

Спортът и жегата 


Treats / David Bellemere

В горещото време трябва да си почивате повече и да не се изморявате чрез усилена физическа работа или упражнения. Най-добре е, ако все пак искате да спортувате, да го правите рано сутрин или късно вечер. Най-важно е да пиете достатъчно течности и да правите повече почивки. 

В офиса

Ако температурата е над 26º, на всеки половин час изпивайте чаша вода. Сложете на бюрото си широк съд с вода - изпаряването й охлажда въздуха. Пръскайте в помещението с обикновен пулверизатор от време на време. Ако е възможно, сложете мокра кърпа на раменете си. Често обливайте ръцете до лактите със студена вода. Ако е възможно, на всеки два часа прекарвайте по пет минути в хоризонтално положение, за да предпазите съдовете от претоварване. 

Добри помощници са растенията с големи листа. Ако ги овлажните, те ще задържат дълго водата и ще отнемат от околната температура. Опитайте се да планирате най-трудните си задачи за първата половина на деня, преди работното ви място да е заприличало на пещ и да усещате, че мозъкът ви се размеква.

Обедна почивка


Сиестата произтича от Южна Европа, където хората са се адаптирали към по-високи температури и избягват най-голямата топлина чрез дрямка. Те си взимат по-дълга обедна почивка и работят до по-късно, когато е по-хладно. 

Хладни стаи
 

За да не прониква жега в апартамента, трябва старателно да проветрявате сутрин и вечер. 

Ако имате големи прозорци, щорите може да се окажат недостатъчна защита. На помощ идва фолиото - то отразява топлината и светлината и така нагряването в стаята ще се намали. 

Сънят
 

Който смята, че не е в състояние да спи в жегата, трябва да си вземе хладък душ. Така телесната температура леко ще спадне. И вместо да спите с одеяло, спете само с чаршаф. 

Бързо разхлаждане 


Ръцете на Наташа Домингес

За бързо разхлаждане най-добре действа студена вода на китките или потапяне на ръцете до подмишниците в студена вода. Ако потопите стъпалата си в студена вода, също бихте се разхладили добре.

Източник: Health.bg; Profit.bg; Obekti.bg