Бийонсе, Чарлийз Терон, Джъстин Тимбърлейк, херцогиня Кейт и Жизел Бюндхен (с мъжа си) са сред знаменитостите, попаднали в престижната селекция заедно с имена от бизнеса, модата и светските среди

Кери Уошингтън изглежда елегантно не само на малкия екран - звездата от сериала "Скандал" се нареди сред най-добре облечените личности в ежегодния списък на "Венити феър".

Списанието включва в селекцията си и представители на кралски фамилии: херцогинята на Кеймбридж (и майка на кралското бебе) Кейт, която присъстваше в списъка и миналата година, съпругата на испанския престолонаследник Летисия - принцеса на Астурия, и шведската принцеса Мадлен, венчала се неотдавна за нюйоркски банкер.

Топмоделите са представени във всички възрастови групи:  42-годишната Стела Тенант, ветеранката на подиума Кармен Дел'Орефис, вече на 82, и праправнучката на писателя Ърнест Хемингуей - 25-годишната Дри Хемингуей, която можете да видите в клипа I Always Knew на британската група The Vaccines.

Някои от манекенките обаче присъстват в списъка семейно - като бразилския супермодел Жизел Бюндхен, заедно със американския си съпруг Том Брейди, и холандката Лара Стоун, в двойка с английския комик Дейвид Уолиъмс, съдия в тв шоуто "Великобритания търси талант".

Дизайнерската гилдия е представена от Виктория Бекъм, Тори Бърч, Алис Темпърли, Том Браун. Кинозвездите - от Чарлийз Терон, особено заради кутюрната й бяла рокля "Диор" на "Оскарите".

Фотогалерия: Роклите на "Оскарите"

Сред известните мъже от спорта и шоубизнеса се открояват Джъстин Тимбърлейк (в "Том Форд"), китаристът на "Ролинг стоунс" Кийт Ричардс, баскетболната звезда Леброн Джеймс, цигуларят Чарли Сием.

Най-елегантни в деловите кръгове са шефовете на компании като "Ферари" (Лука Кордеро ди Монтедземоло), "Шанел" (Морийн Шике), "Джей Крю" (Джена Лионс) - но и Дита фон Тийз, определена като бурлеска танцьорка и бизнесдама.

Китай е представен от първата си дама Пън Лиюан, съпруга на президента Си Цзинпин, а Русия - от галеристката и филантроп Даша Жукова, известна и покрай половинката си Роман Абрамович.

В списъка е също Бийонсе, която следи за стила си и по червения килим, и на сцената, и във всекидневието. Най-забележителният й тоалет напоследък обаче, поне според "Венити феър", е дългата черна рокля "Пучи", с която изпя US химна при встъпването на Барак Обама във втори президентски мандат.

Освен снимки с най-емблематичните им тоалети, фотогалерията, изготвена от списанието, съдържа и анкета, в която тазгодишните избраници назовават своята модна икона, любимите си тоалети и аксесоари, както и мястото, откъдето пазаруват. Ето кратка извадка с най-любопитното:

- Том Брейди, естествено, посочва като любима своя дреха... бельото на жена си, а тя следва за пример стила на собствената си майка - и най обича да пазарува в Париж, от L’Eclaireur.

- За херцогиня Кейт модната икона, разбира се, е покойната майка на съпруга й - уелската принцеса Даяна, която е на корица в същия брой на "Венити феър", септември 2013.

- Най-лаконичен в отговорите си е Кийт Ричардс, чийто стил  бе пресъздаден от Джони Деп в образа на капитан Джак Спароу от "Карибски пирати".

Ветеранът, който по-късно тази година навършва 70, също като сър Мик Джагър, казва, че любимите му дрехи са прекалено много, за да назове конкретна, любимият аксесоар е среброто му, както и че не ходи на покупки.

- За сметка на това Виктория Бекъм обича да пазарува от Bergdorf Goodman, Net-a-Porter и собствения си сайт VictoriaBeckham.com ("разбира се")!”, любимият й аксесоар е сватбеният пръстен, а модната икона - актрисата Тилда Суинтън.

Тилда Суинтън с Том Хидълстън във вампирския филм на реж. Джим Джармуш Only Lovers Left Alive, представен в състезателната програма на 66-ия кинофестивал в Кан, май 2013 г.

- Носталгия по сватбата си изпитва и Лара Стоун, която си харесва най-много булчинската рокля от Рикардо Тиши. Мъжът й пък запазва чувството си за хумор и посочва като модна икона Орнела Мути в ролята на принцесата от "Флаш Гордън".

- В списъка са още не толкова известни личности като модната директорка на сп. "Танк" Каролин Иса, която обича да пазарува онлайн от Matchesfashion.com и JCrew.com, писателката Рики Лорън - "музата на Ралф Лорън" (нейният моден идол заедно с Одри Хепбърн), модната блогърка от HallieDaily.com Холи Суонсън.

- Макар да се изявява на американски терен, в НБА, гигантът Леброн Джеймс предпочита да пазарува в Барселона, а модните му идоли са герои от екрана - Брус Уейн (без маската и мантията на Батман) и Джеймс Бонд.

Списанието традиционно включва в селекцията и други наследници на знаменитости. Този път това са синовете на британския певец Брайън Фери: Тара, Отис и Айзък Фери, дипломатът Ронан Фароу, който е единственото биологично дете на Уди Алън и Мия Фароу, актьорът от "Престъпна империя" Джак Хюстън, за когото най-ценният аксесоар е пръстенът на прочутия му дядо, режисьора Джон Хюстън - но модният му идол е Ален Делон.