Около 30 хил. са чужденците, биещи се на страната на джихадистки групировки

Само за година около 30 хил. чужденци, както и повече от 250 граждани на САЩ, са се присъединили към "Ислямска държава" и други въоръжени радикални групировки, за да се бият в Сирия и Ирак. 

Това е два пъти повече, отколкото са били преди една година, се съобщава в проучване на комисия на американския конгрес, предаде Ройтерс.

В шестмесечното разследване са участвали представители и на републиканците и на демократите от Комисията по вътрешна сигурност. Един от изводите в него е, че САЩ не правят достатъчно, за да спрат хората, които да се бият на страната на джихадистите.

Призовава се спешно да се изработи национална стратегия за борба с опасността, която представляват тези бойци, за по-добра размяна на информация - и в самите САЩ, и на международната сцена.

Двоен ръст на чужденците, биещи се за ИД

Допреди година данните на американското разузнаване сочеха, че чуждите бойци на територията на Сирия и Ирак не надвишават 15 хил. души, като 100 от тях са американски граждани. Според настоящия доклад няколко десетки от тези бойци са се върнали в Щатите. 

Освен това 5000 от 30-те хиляди чужденци имат западни паспорти, позволяващи им да влизат в САЩ без виза.

В доклада се отправят критики и към други държави и по-специално към тези от Европа, защото не са взели мерки за събиране на данни за потенциалните терористи и разкриването на фалшивите паспорти.

Виж още: Набирането на джихадисти - най-голямата заплаха за сигурността на страната

Статистиката е много тревожна. Миналата година в САЩ са арестувани близо 70 последователи на ИД, каза на пресконференция републиканецът Майкъл Маккол, председател на комисията, използвайки едно от имената на "Ислямска държава".

Според един от авторите на доклада, републиканеца Джон Каткоу, най-големият проблем може би е радикализирането на американците чрез интернет.

Малко по-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че данни на световната организация показват 70% увеличение на чуждестранните терористи от повече от 100 държави, които са се включи в конфликтите в Ирак и Сирия.

Източник: "Ройтерс", Би Ти Ви